Опасна уязвимост в Android остава незатворена

Приложения като това на Lookout могат да открият наличието на Stagefright и да препоръчат мерки за защита на потребителите

Приложения като Stagefright Detector могат да открият наличието на уязвимостта и да препоръчат мерки за защита на потребителите

В края на миналия месец се появиха информации, че смартфоните с Android съдържат особено опасна уязвимост, известна като Stagefright. Възползвайки се от нея, хакери и злонамерени лица могат да получат пълен контрол над устройствата.

Google получи цялата информация за проблема и пусна кръпка за затваряне на уязвимостта. Обновления на сигурността предложиха и производителите на смартфони. Но опасността все още не е отстранена напълно, предупредиха експерти от компанията Exodus.

Не се съобщава какво точно е пропуснато при затваряне на уязвимостта. Шефът на сигурността на Android Адриан Лудвиг твърди, че на 90% от смартфоните е задействана технология ASLR, която временно защитава устройствата. През септември се очаква поредното обновление на сигурността, което трябва да отстрани напълно проблема.

Междувременно, потребителите могат да инсталират мобилно приложение от компанията Zimperium, която първа откри Stagefright. Налично е и подобно приложение от Lookout. И двете програми сканират смартфона за наличие на уязвимости и издават препоръки за защита.

Коментар