Xerox разкрива нов тип гел-мастило

Технология с втърдяващо се мастило, която печата върху материали от рода на пластмаса и фолио, разкри компанията Xerox. Изобретението дава възможност на дигиталните принтери да бъдат конкурентни в области като печат върху опаковки и да отнемат още по-голям дял от традиционния офсетов печат, който според изчисленията формира пазар с оборот от $400 млрд. в световен мащаб.

„Днес дигиталните системи доминират в много приложения, докато офсетовите преси са предпочитани за други. Възможността да се печата върху всякакви повърхности ще създаде цял нов свят от приложения в обхвата на дигиталните принтери.” -. – „Системата с втвърдяващо се гел-мастило съчетава най-доброто и от двете – скорост, ниска себестойност и възможност да се печата върху най-различни материали като при офсета, и печат на променлива информация, безспорно предимство на дигиталните устройства.”
Новото мастило бе представено на най-голямото изложение в печатната индустрия – Drupa, което се провежда в Дюселдорф от 29 май до 11 юни.
Втвърдяващото се гел-мастило запазва качествата си върху всяка повърхност, поради факта че не е на водна основа като традиционните мастилено-струйни технологии. Консистенцията на гел-мастилото е като на фъстъчено масло по време на впръскването му през главите на принтера и става твърдо като камък при излагане на лъч ултравиолетова светлина. Резултатът е отчетливо, живо и дълготрайно изображение, обясниха от Xerox.
За разлика от сегашните мастилено-струйни системи, чиито мастила са на водна или солвентна основа, гел-мастилото няма да протече, нито пък има необходимост от системи за изсушаване, като скоростта на печат е по-висока и системата по-екосъобразна.
Втвърдяващите се гел-мастила са разработени от учени в изследователския център на Xerox в Канада и се базират на патентованата технология с твърдо мастило (solid ink).
Заедно с мастилото, в основата на новата технология са и печатните глави, произведени от Xerox, които определят размера на капката мастило, надеждността и скоростта на печат. С десет пъти по-дълъг живот от мастилено-струйните глави, те са направени от неръждаема стомана с модулен дизайн и голяма здравина. Индивидуален модул с печатна глава може да впръсква над 40 милиона капки мастило в секунда, поддържайки високоскоростна продукция.
„Технологията все още е във фаза на изследване, но със сигурност ще допринесе за създаване на нови приложения за мастилено-струйния печат”, каза каза Стив Хувър, вицепрезидент и директор на Xerox Research Center Webster.
Освен традиционните многотиражни приложения като печат на брошури, плакати и каталози, Xerox предвижда почти неограничен пазар за новата си технология. Високото качество на изображението с ниска себестойност ще бъдат привлекателни при приложения, които съчетават сметки или фактури и маркетингови послания в един документ. Печатът върху картон без специално покритие, както и върху пластмаса и фолио са подходящи за приложение при изработка на опаковки.

Коментар