Австралийци лансират модулен лаптоп за ученици

Модулният лаптоп Infinity ще се опита да възкреси идеята за достъпни ученически компютри на проекта OLPC

Модулният лаптоп Infinity ще се опита да възкреси идеята за достъпни ученически компютри на проекта OLPC

Австралийската организация One Education представи завършен вариант на ученическия лаптоп Infinity, обявен през февруари тази година. Това е първият модулен ноутбук, по подобие на модулния смартфон Ara, лансиран от Google.

Infinity е оборудван със сменяеми модули с батерия, камера, процесор и дисплей. Всички тези компоненти са поместени в т.нар. основен модул (Core Module) на екрана. Децата и преподавателите в училище ще могат самостоятелно да заменят всеки от модулите.

One Education разчита, че остарелите модули няма да се изхвърлят на боклука, а ще се ползват от други потребители. По този начин организацията се надява да намали обема на електронния боклук, трупан на планетата.

В базовата конфигурация на лаптопа влизат 4-ядрен процесор с тактова честота 1,5GHz, безжични адаптери Wi-Fi и Bluetooth, порт USB-C за зареждане и батерия. Екранът с диагонал 8,9 инча има резолюция 2560×1600 пиксела. Вградени са 2GB оперативна памет и флаш-базиран диск 24GB, предна камера с резолюция 2MP и задна 5MP.

Потребителите на Infinity могат да откачат клавиатурата на ноутбука и да получат таблет, тъй като цялата електроника е разположена в екранния модул (Core Module). На практика, това е хибридно устройство от типа две-в-едно.

Моделът ще се предлага на пазара с предварително инсталирана операционна система Android Lollipop, но са възможни и конфигурации с Windows и Linux. Доставките ще започнат не по-рано от 2016 г., като първите 1000 броя ще бъдат продадени на цена от 249 до 299 долара. В момента заинтересованите могат да си резервират безплатно Infinity от сайта на разработчика.

One Education е партньор на проекта Лаптоп за всяко дете (OLPC), който се прочу с плановете си да пусне ноутбуци на цена 100 долара. За осем години съществуване OLPC достави 50 хиляди ноутбука на около 330 училища в Австралия, Нова Зеландия, Фиджи и Филипините, но не постигна обещаните цени.

Коментар