Windows Phone продължава да отстъпва

Мобилната платформа на Microsoft все още отстоява трета позиция на пазара на смартфони с дял от 2,5%

Мобилната платформа на Microsoft все още отстоява трета позиция на пазара на смартфони с дял от 2,5%, по данни на Gartner за второто тримесечие

Мобилната операционна система Windows Phone продължава да губи пазарен дял, но все още е на трета позиция, поради липсата на по-сериозни алтернативи на лидерите на пазара.

По данни на Gartner за второто тримесечие, Android е безусловният лидер с дял от 82,2%, в сравнение с 83,8% година по-рано. Освободените проценти се добавят към дела на iOS, който нараства от 12,2% до 14,6%.

Windows Phone държи все още третото място, макар че делът й намалява от 2,8% на 2,5% за една година. Добрата новина за Microsoft е в това, че няма спад спрямо първото тримесечие на годината, но по-голяма част от устройствата с нейната платформа са от долната ценова категория, където лидер е Lumia 520.

Потребителите не бързат да обновяват нито евтините, нито скъпите устройства с Windows Phone, а самата Microsoft следва по-сдържана стратегия на мобилния пазар. Възможно е Windows Phone да избегне участта на BlackBerry, делът на която падна от 0,7% до 0,3% през последната година.

Коментари по темата: „Windows Phone продължава да отстъпва”

добавете коментар...

  1. Иван

    Пускайте и новини как вървят нещата и с другите алтернативни мобилни системи като Firefox OS, Ubuntu Touch и Tizen.

Коментар