Софтуер показва какво виждат животните

В лявата половина е показано как хората виждат даден цвят, а в дясната – как я виждат пчелите

В лявата половина е показано как хората виждат даден цвят, а в дясната – как я виждат пчелите

Да виждаме „през очите” на животните може да е забавно, но изследователите отдавна използват такъв софтуер в своите прочувания. В частност, това е една програма на учени от Университета на Ексетър.

В света на животните всеки цвят е много важен. Той може да е сигнал за потенциалните брачни партньори или пък да предупреждава за опасност, както и да служи за прикритие или пък да помага за идентифициране на източниците на храна. Но за различните видове едни и същи цветове изглеждат доста различно, пише GreenTech.bg.

Хората и повечето примати са чувствителни към основните цветове синьо, зелено и червено. Други бозайници са чувствителни само към синьо и жълто. Междувременно птиците, влечугите, земноводните и много насекоми виждат по четири или повече първични цветове. Освен това те виждат и ултравиолетовия диапазон, който е невидим за хората без специално оборудване.

Учени от Университета на Ексетър са разработили свободен софтуер, който позволява на хората да виждат нещата по начина, по който ги виждат някои животни. Чрез програмата „Средство за калибриране и анализ на многоспектърни изображения” човек може да види дадени цветове така, както точно определен животински вид ги регистрира.

На снимката по-горе в лявата половина е показано как хората виждат даден цвят, а в дясната – как я виждат пчелите. Цветята често пъти са особено впечатляващи в UV палитрата, защото чрез нея те изпращат сигнали до потенциалните опрашители, които виждат в UV спектъра.

Потребителите могат да изберат през очите на кое животно да видят даден цвят. След това получават инструкции за това как да калибрират настройките на фотоапаратите си за правене на снимки. След като една снимка е готова, тя се кача на компютъра на потребителя и софтуерът я калибрира, разделя цветовете на слоеве, прилага UV филтър, ако е необходимо, и произвежда снимка, която изглежда така, както би я виждал даденият вид.

С помощта на подобен софтуер, изследователите изучават как камуфлажните цветове предпазват птиците от хищници, как промените в цвета на зелените брегови раци и промените в цвета на женските сигнализират цикъла на овулация и как цветовете въздействат на потенциалните брачни партньори.

Коментар