Toshiba Portege Z30t-B-10F – издръжлив, компактeн и лек

toshiba-portege-1

Много лек и компактен, но не за сметка на функционалността, учудващо издръжлив и работлив и доста интерактивен, благодарение на своя сензорен екран –  Toshiba Portege Z30t-B-10F е 13,3-инчов бизнес-лаптоп, който се възползва от предимствата на новите операционни системи и капацитивните екрани. Това обобщено е впечатлението ни от модела, който получихме за тестване от японската компания.

Дизайн и конструкция

Изобщо не е лесно да се направи ноутбук, който да е тънък, лек и в същото време здрав и стабилен. Много производители предпочитат леки материали като алуминия. От Toshiba са предпочели нещо още по-добро – магнезиева сплав за шасито на Toshiba Portege Z30t-B-10F, обещавайки здравина в съчетание с ниско тегло. Усилието си струва – с тегло от 1,2 кг това е един от най-леките бизнес-модели, с които работещият човек може да се чувства спокойно навсякъде.

toshiba-portege-2

Въпреки лекотата си, този лаптоп би трябвало да издържа на падане от 76 см височина без никакви поражения, според Toshiba. Е, не дръзнахме да го подложим на подобно екстремно изпитание, но субективното впечатление потвърждава качеството на конструкцията.

С дебелина от 1,5 см и размер 22,6 на 31,4 см, моделът наистина прилича на лека тетрадка, която лесно се побира в малка лаптоп-чанта, раница или дори дамска чанта. Заякчените панти работят изключително прецизно и приятно, без усилие, като позволяват отваряне на лаптопа само с една ръка.

Свързаност и комуникации

За да отговори на очакванията на професионалния потребител, Portege Z30t-B-10F предлага широк набор от комуникационни интерфейси. От лявата страна се откриват два порта за свързване към външни устройства за визуализация: VGA и HDMI. До тях са разположени USB 3.0 порт, жак за слушалки и микрофон, четец за смарт-карта и конекторът за захранването.

toshiba-portege-3

На дясната страница пък имаме четец за SD карта, два USB 3.0 порта, порт за гигабитова мрежа RJ-45, както и един задължителен елемент за сигурност – Kensington заключване. Всички те са изведени в задната част на дясната страна, така че все пак остава място за ръката, когато се работи с външна мишка.

Липсата на DisplayPort, който напоследък се явява едва ли не „задължителен” за бизнес-моделите, може да бъде компенсирана от възможността за връзка с докинг-станция – на дъното на лаптопа може да се види конекторът за нея. Но докинг-станцията не е включена в комплекта.

toshiba-portege-4

Вградената безжична карта ot Intel – Wireless AC-3160 – беше представена съвсем наскоро на пазара и по същество е „малък брат” на топ модела Wireless-AC 7260. Както името подсказва, тя е способна да поддържа текущия WLAN стандарт 802.11ac (както и предшественика 802.11a/b/g/n)  и Bluetooth 4.0. Картата постига максимална скорост за предаване на данните от 433 Mb/s.

Единственото, което би могло да липсва на някои потребители, е модул за UMTS или LTE връзка.

Сигурност

Сред характеристиките за безопасност на този Portege прави впечатление първо скенерът за пръстови отпечатъци, разположен в предната част на тъчпада. Наред с това, моделът има BIOS с поддръжка на Computrace, четец за смарт карти, както и Trusted Platform Module (TPM). На софтуерно ниво Toshiba спазва политиката си бизнес-моделите да са добре „въоръжени” срещу всякакви неприятности.

toshiba-portege-5

Вграденият набор от функции за сигурност и защита на компютъра и данните в него се нарича от производителя Toshiba EasyGuard. Тук се включват възможности като виртуално заключване на файловете, софтуер за защита в интернет, контрол на достъпа до устройствата, технологии за защита при кражба, диагностика, възстановяване на данните и редица други функции за защита и управление.

Надеждността на работа е гарантирана от т.нар. HALT-сертификация. Лаптопът е преминал ускорени стрес тестове, които симулират продължителна употреба в реални условия и позволяват да бъдат отстранени дефекти в компоненти като твърд диск и дисплей, преди да започне серийното производство.

Клавиатура и тъчпад

Portege Z30t-B-10F разполага с водоустойчива клавиатура от островен тип с бяла LED подсветка (която може да се включва и изключва). Ясната маркировка на клавишите и интуитивното оформление предполагат, че потребителят бързо ще свикне с компютъра, въпреки че някои функционални клавиши (например Shift) са малко дребнички. Буквите, от друга страна, имат стандартен размер от 15х15 мм, който е типичен за по-големите устройства.

toshiba-portege-6

Клавиатурата не създава никакви затруднения по време на работа. Приятен, ясен и отчетлив удар на клавиша осигурява на потребителя достатъчно добра обратна връзка за резултата от всяко натискане, което спомага за постигане на по-висока скорост на писане и по-нисък процент на грешките.

Тъчпадът има размери 10 на 5,6 см и с такава площ определено съответства на размерите на тъчпадовете на големите бизнес-лаптопи. В долната му страна – тази откъм предния ръб – са налице зони, съответстващи на ляв и десен бутон на мишката, очертани с дискретна линия.

toshiba-portege-7

Над тъчпада, т.е. откъм клавиатурата, има още два бутона – ляв и десен бутон на мишка. Подобно на модела Tecra Z50-A-1C8, те всъщност принадлежат на тракпойт мишката – синьото „топче”, разположено в клавиатурата, между бутоните G, B и H. Тя се явява малко по-чувствителна от тъчпада. Сензорът й е изумително прецизен, реагира отлично и на най-финото движение и контролира курсора с лекота.

И тук се забелязват двата специфични символа върху тъчпада, побрани в горните два ъгъла – „Toshiba Eco Utility”. Те са свързани с мониторинг на функциите за екологичен (нискоенергиен) режим на работа.

Звук и камера

С вградената 2-мегапикселова уеб камера, разположена в горната част на рамката на дисплея, могат да се правят снимки и видео във Full HD формат. Това качество осигурява лесна и приятна работа със Skype и други подобни приложения. При конферентна връзка потребителят може да остави настрана външните слушалки – вграденият микрофон улавя речта чудесно и я възпроизвежда отлично.

Дисплей

13,3-инчовият дисплей работи с постоянна резолюция от 1920×1080 пиксела (Full HD). Яснотата на изображението и допълнителното работно пространство са удобства, към които човек бързо се пристрастява и скоро не би искал да му липсват. Иконите се виждат добре, текстът е ясен и бистър.

toshiba-portege-8

Този модел на Portege има сензорен екран – характеристика, за която някои може да поспорят доколко е полезна и потребна за бизнес-потребител. Съществува мнение, че на бизнес-лаптоп сензорният екран не е необходим изобщо. Това е вярно дотолкова, доколкото повечето входящи сигнали са по-коректни и по-прецизни при работа с класическа периферия; при липса на възможност екранът да се отдели и използва като таблет, вградената софтуерна клавиатура е до голяма степен излишна.

От друга страна обаче, предстоящите версии на Windows с поддръжка на сензорни екрани дават възможност за много повече интерактивност и удобство именно благодарение на капацитивните дисплеи. В крайна сметка дали екранът в един бизнес-модел ще е сензорен зависи до голяма степен от същността на работата на потребителя и от неговите лични предпочитания, така че това е съвсем индивидуално решение.

toshiba-portege-10

При всички случаи този подход създава един странен ефект: екранът е „без отблясъци”, но не е точно типичният матов дисплей, който сме свикнали да виждаме при бизнес-моделите. По-скоро е комбинация от гланцов екран и дисплей „без отблясъци”, като крайният резултат е, че все пак екранът отразява по-силно по-ярката светлина. Това го прави удобен за използване на открито, но на сянка, където наоколо няма директна слънчева светлина. Подобни аспекти, разбира се, са специфични не за конкретния модел, а като цяло за този вид дисплеи.

Отделно от това яркостта е сериозна и постоянна за целия дисплей. При работа на батерия стойността й се запазва, което определено е важно качество. Няма дразнещи отклонения и изкривявания. Благодарение на IPS технологията, възпроизвеждането на черното е много добро, а изображенията и видеото с ярки цветове изглеждат много живи и привлекателни.

toshiba-portege-14

Говорейки за цветовете, макар че този модел не е предназначен за професионалисти, работещи с графика, като например дизайнери или фотографи, ноутбукът предлага доста добри качества. Благодарение на това, и професионалистите в графиката могат да се чувства комфортно с подобен модел в ръце. Цветовото възпроизвеждане е много качествено, всички цветове и всички нюанси на сивото се показват качествено.

Наред с доброто контрастно число, екранът осигурява и добър ъгъл на видимост, което е отново заслуга на IPS технологията. Този Z30t позволява картината да се вижда и при гледане съвсем отстрани, като цветовете и качествата остават почти непроменени. Само яркостта леко намалява.

Производителност

Вграденият двуядрен процесор Intel Core i5-5200 в този модел Portege е от най-новите чипове на Intel и работи при тактова честота 2,20 GHz, в съчетание с 8 GB оперативна памет, като осигурява „уважителна” производителност. Ниската консумация на процесора – 15 вата, заедно с икономичната памет намаляват както общото енергопотребление, така и проблемите с високите температури. Графиката Intel HD Graphics 5500 поддържа DirectX 11.2 и OpenGL.

toshiba-portege-9

Всичко това е „гарнирано” с бърз носител на данните – SSD с капацитет 256 GB. По време на тестовете останахме с усещането, че лаптопът леко се „замисля” при възлагане на нова задача, но въпреки това може да се каже, че като за такъв компактен модел конфигурацията показва доста прилично бързодействие.

Шум, емисии, температура

В спокоен режим шумът от Portеgе е съвсем слаб, дори и при висока околна температура ноутбукът е тих и кротък. При относително леки натоварвания като офис-работа или браузване, неговият вентилатор се включва от време на време. Бученето при тези включвания е леко и не досажда. При по-сериозно натоварване лаптопът започва да шуми повече – малкият вентилатор става по-шумен. Това, разбира се, е оправдано от доста ниските работни температури на машината.

toshiba-portege-11

Нисковолтовите технологии в този ултрабук му позволяват да остава хладен през повечето време. Дори и при пълно натоварване, температурата на лаптопа нараства леко в задната половина, където едва-едва достига около 30°C. С него лесно може да се работи на колене без никакви проблеми.

Самият процесор не загрява особено – дори при по-голямо натоварване чипът запазва температура около 65 °C, което е доста по-малко от допустимото според производителя (100°C). Човек може да се зачуди защо при това положение вентилаторът се „старае” толкова много – дори и при по-ниска скорост охлаждането би било достатъчно.

toshiba-portege-16

Въпреки своя сензорен екран и въпреки високата резолюция, с която борави, този модел се отличава с ниска енергийна консумация. В спокоен режим той употребява само 3 до 7,9 вата, което доказва общата ефективност на системата.

Когато процесорът и графиката са под натоварване, консумацията нараства до около 27-30 вата. Това кореспондира с обичайните нива за един Haswell ултрабук. В изключен режим пък ултрабукът поглъща само 0,1 вата.

Батерия

Батерията е едно от най-впечатляващите неща в този модел. Въпреки че капацитетът й не изглежда огромен, тя издържа почти 15 часа в икономичен режим на работа (пестене на енергия чрез минимална яркост, деактивирани безжични модули и т.н.) С активна Wi-Fi мрежа и коригирана яркост на дисплея издръжливостта е около 7-8 часа – перфектно за един пълноценен работен ден!

toshiba-portege-12jpg

Много добра продължителност на работата се наблюдава и в режим на интензивна работа – батерията издържа около 3 часа. Това отчасти се дължи на управлението на производителността на процесора. Прилично е и времето за зареждане на батерията от около 2 часа.

Заключение

Трябва да се признае, че от Toshiba са направили всичко най-добро в този Z30t-B-10F. Интегрираният IPS панел предлага добра яркост, добро контрастно число и – след успешно калибриране – прецизно цветопредаване. Антирефлекторното фолио на екрана не предотвратява напълно отблясъците, но това е оправдано от удобството на сензорната технология и е напълно достатъчно за работа във всякаква среда, стига да няма директна светлина върху екрана. Освен това изображенията се явяват малко по-малко остри, отколкото при конвенционалните матови дисплеи.

toshiba-portege-15

Като цяло кутията, възможностите за свързване и вградените технологии показват висок стандарт, което е типично за бизнес ноутбук, а добрият живот на батерията прави компютъра годен за сериозна работа в движение. Моделът ще се предлага на пазара у нас с три години европейска гаранция както за физически, така и за юридически лица. Съгласно условията на гаранцията за надеждност Toshiba Reliability Guarantee, ако лаптопът се повреди, потребителите ще получат обратно пълната сума за своята покупка плюс безплатен ремонт.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар