Срив в акциите на Apple, повлиян от Китай

Apple изпита борсови сътресения вчера, на фона на лошите новини от Китай

Apple изпита борсови сътресения вчера, на фона на лошите новини от Китай – пазар, който формира една четвърт от приходите на компанията

Акциите на Apple поевтиняха при откриване на борсовата търговия вчера с 6,7%, до $98,65. По-късно ценните книжа на ИТ гиганта от Купертино поскъпнаха до $103.

Сривът се обяснява от анализаторите с кризата на китайския фондов пазар. Вчера бе денят и на най-големия в цялата история спад на индекса Dow Jones – при откриване на търговията той намаля с 1089 пункта, но по-късно възстанови частично загубените си позиции.

Анализатори припомнят, че 25% от приходите на Apple идват от Китай, което предполага проблеми за бизнеса на компанията на фона на лошите новини от Азия. Други маркови производители вече се сблъскват с намаляващ бизнес в Китай.

Вчера главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че през юли и август бизнесът на компанията в Китай е показал стабилен ръст. В последните няколко седмици се наблюдава ускорен ръст в броя на активациите на iPhone и дейността на App Store в страната, която е най-добрата от началото на годината досега, твърди още Кук.

Коментари по темата: „Срив в акциите на Apple, повлиян от Китай”

добавете коментар...

  1. kod9

    Апъл да пита ФЕД и косатките на борсите, какво готвят в глобален мащаб. Най вероятно е Китай да изгърми с акциите на американски фирми, а след това и другите донори на американската икономика. Много е вероятно в много близко бъдеще и долара да се девалвира с 20-30%, ако мозъчният хазартен тръст на американците не измислят нещо по актуално, как да прекарат останалият свят. За да има все пак някаква стабилност трябва да има противовес на американските и английските борси, които са свързъни всячески, за да контролират борсите и банките в световен мащаб. Съвсем правилно Русия, Китай, Индия, Бразилия и…… са се ориентирали да създадат имено такава борсова, банкова и рейтингова системи, които да са независими в голяма степен от американските и ангнлийските борси, банки и рейтингови агенции. Дано се осъществи по скоро започнатото, за да има една по голяма стабилност в това отношение, иначе вероятността да има все повече банкови, и борсови кризи, които са под контрола на американските и английските банкови и борсови супер олигарси…. За рейтинговите агенции няма смисъл да говоря, защото те действат, и обслужват в много голяма степен само свойте господари, а вие предполагам знаете кои са те……Другите кучета ги яли, а факти бол преди и сега, но простосмъртните са само за стрижене овци…. Ум робува, ум царува, ум патки пасе. Всеки може да намери мястото си в по предишното……

Коментар