Пазарът на Wi-Fi решения ще се удвои за пет години

Проникването на Wi-Fi услугите ще продължи с бързи темпове в следващите години

Проникването на Wi-Fi услугите ще продължи с бързи темпове в следващите години

Бурен ръст на пазара за безжични Wi-Fi решения очаква анализаторската компания MarketsandMarkets в следващите няколко години.

Според прогнозата, продажбите на оборудване за Wi-Fi мрежи и свързаните с тях услуги – инсталиране, поддръжка и др. – ще достигнат 14,8 млрд. долара тази година.

В периода от 2015 до 2020 г. пазарът ще нараства средно с 17,8% на година, за да достигне 33,6 млрд. долара в края на десетилетието, или над два пъти повече спрямо нивото от тази година. Ръстът ще бъде обусловен от мобилния трафик и всеобхатния интернет, сочи анализът.

Най-голям дял от продажбите на Wi-Fi хардуер и услуги се пада на Северна Америка, в резултат на увеличеното използване на смарт устросйтва, безплатните точки за достъп, инвестициите в сектора на безжичните технологии и други фактори.

Като водещи производители на безжично оборудване MarketsandMarkets посочва компаниите (по азбучен ред) Alcatel-Lucent, Aruba Networks (купена от HP), Cisco, Ericsson, Juniper Networks, Motorola Solutions, Netgear и Ruckus Wireless. Лидери на пазара са Cisco и Juniper Networks, които предлагат Wi-Fi продукти и услуги за корпоративни клиенти, телеком оператори и по-малки доставчици.

Същевременно, MarketsandMarkets обръща внимание на факта, че не достигат високо-квалифицирани специалисти, които да решават постоянно възникващите проблеми в работата на безжичните Wi-Fi услуги.

Коментар