Сформират отбори по роботика в училищата

Отборите по роботика се състоят от три до пет ученика, на възраст от 10 до 16 години

Отборите по роботика се състоят от няколко ученици, на възраст от 10 до 16 години

Стартира инициатива за повишаване на интереса на учениците към науката и технологиите, в частност чрез формиране на отбори по роботика в българските училища.

Програмата „Роботика за България” е по идея на SAP Labs България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Тя ще осигури необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори. Отборите ще се създават съгласно концепцията на международното състезание за ученици First Lego League.

„Търсим мотивирани учители, които имат желание да организират отбор по роботика в училището, в което преподават и да бъдат негови ментори. Менторският екип задължително следва да е от двама учители, които преподават в едно и също училище”, поясни Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Самите отбори по роботика се състоят от трима до петима ученици, на възраст от 10 до 16 години. Те ще работят по изпълнение на мисии с роботите и по задание за научно-изследователски проекти, което се определя на централно ниво от First Lego League, допълни Николова.

Одобрените по програмата учители ще бъдат обучени от дългогодишни ментори на отбори по роботика, като след това ще имат и 6-месечна виртуална подкрепа. Програмата осигурява също и оборудване за всеки одобрен отбор – комплект Lego с програмируем модул и маса за състезателно поле.

SAP Labs България подкрепя развитието на роботиката в България от няколко години и има дългосрочен ангажиментът в тази насока. Ето защо компанията изисква учителите-ментори, които кандидатстват по програмата, да изградят впоследствие минимум един отбор по роботика в своето училище, който да съществува поне две години, уточни Моника Ковачка-Димитрова, член на лидерския екип и отговорник за Корпоративната социална отговорност в SAP Labs България.

„Главна цел на „Роботика за България” е и развитието на различни умения в учениците – програмиране, проектиране на робот, проучване, подготовка и представяне на проекти, работа в екип и изследователски дух”, допълни тя.

Кандидатстването за участие в програмата „Роботика за България” е отворено до 10 октомври, уточниха организаторите.

Коментар