Гласовият интерфейс ще стане основен

Гласовите приложения като Siri в iPhone ще се развият още помече и ще станат присъщи за всички смартфони

Гласовите приложения като Siri в iPhone ще се развият още повече и ще станат присъщи на всички смартфони

Популярността на технологиите за разпознаване на глас ще расте стремително в близките години. Анализаторската компания Tractica прогнозира, че именно гласовият интерфейс ще стане основен начин за взаимодействие със смартфоните за много потребители.

Към края на десетилетието вградени възможности за разпознаване на глас ще имат около 82% от присъстващите на пазара мобилни устройства, докато през миналата 2014 г. делът на тези устройства е бил 45%.

Прогнозата сочи, че технологиите за разпознаване на глас, които позволяват използване на получената спектрограма за биометрична идентификация, ще намерят приложение в 36% от мобилните устройства. В момента на пазара почти не се предлагат устройства с подобни възможности.

Технологиите за работа с аудио-интерфейси са развити в достатъчна степен, а също така и хардуерните компоненти – микрофони и звукови процесори, които обезпечават работата на приложенията.

Виждайки перспективата, много производители се стремят да се възползват от разкрилата се възможност за ръст. По данни на Tractica, в момента поне 24 компании от сферата на мобилните технологии предлагат решения, свързани с гласов интерфейс. Сред тях са Apple, Amazon, Facebook, Google, Intel, Qualcomm, Samsung и др.

Коментари по темата: „Гласовият интерфейс ще стане основен”

добавете коментар...

  1. Wind

    Докато не започнат да се ползват нормално във всички държави, а не само в САЩ, делът им хич няма да мръдне нагоре. Може и да го имаш, като опция на телефона, но като не ти дава нормални отговори, колко време ще го ползва човек?

Коментар