Samsung прави половината от корейския ИТ бизнес

Samsung генерира близо половината от общите приходи на водещите хай-тек компании в Южна Корея

Samsung генерира близо половината от общите приходи на водещите хай-тек компании в Южна Корея

На Samsung Electronics се падат близо половината от приходите на големите южнокорейски компании от хай-тек сектора за 2014 г., съобщи агенция Yonhap News, позовавайки се на изследване на Korea CXO Institute.

Общият обем на продажбите на водещите производители от Южна Корея (включени са компании с активи над 8,5 млрд. долара) възлиза на около 279 млрд. долара. Около 42% от тази сума, или $117 млрд., идват от Samsung Electronics.

За сравнение, делът на най-близкия конкурент, LG Electronics, се измерва на 9% от общите приходи. Трето място си поделят производителите на дисплеи LG Display и Samsung Display с дялове от 7,7%.

Напоследък обаче Samsung изпитва сериозни трудности, заради недостатъчно високото търсене на флагманските смартфони от серията Galaxy. Влошените финансови показатели на компанията повлияха на пазарната й капитализация, която намаля с 44 млрд. долара от април досега, отбелязва Блумбърг.

В допълнение, Samsung слезе на 13-то място в класацията на най-скъпите ИТ компании в света (по пазарна капитализация), докато по-рано присъстваше неизменно в Топ 10, припомнят анализаторите.

Коментар