10-ядрени смартфони с MediaTek излизат скоро

Helio X30 се състои от четири изчислителни клъстера, като най-мощният от тях има четири ядра Cortex-A72 с тактова честота до 2,5GHz

Helio X30 се състои от четири изчислителни блока, като най-мощният от тях има четири ядра Cortex-A72 с тактова честота до 2,5GHz

Тайванският разработчик на процесори MediaTek подготвя още един мобилен чип с 10 изчислителни ядра. Скоро на пазара се очакват първите смартфони и фаблети с процесора MediaTek Helio X20, а в началото на 2016 г. ще се появят и устройства с Helio X30.

Helio X20 има три изчислителни блока. Най-производителният от тях обединява две ядра Cortex-A72 с тактова честота до 2,5GHz. Останалите два блока включват по четири ядра Cortex-A53, като при единия тактовата честота е 1,4GHz, а при другия – 2,0GHz.

В състава на процесора влиза също спомагателно ядро Cortex-M4 за обработка на данните от сензорите и графичен контролер ARM серия Mali T800.

Helio X30 се състои от четири изчислителни блока, като най-мощният от тях има четири ядра Cortex-A72 с тактова честота до 2,5GHz. Друг от блоковете включва двойка ядра Cortex-A72 с честота 2,0GHz. Останалите два блока имат по две ядра Cortex-A53 с тактова честота 1,5 и 1,0GHz.

Мобилните устройства на база Helio X30 ще могат гъвкаво да комбинират достъпните изчислителни ресурси в зависимост от натоварването и изпълняваните задачи, с цел достигане на оптимално съотношение на проиоводителност и енергийна консумация.

Официалният дебют на Helio X30 ще се състои до края на 2015 г., а пърните устройства на базата на този процесор ще се появят в началото на 2016 г.

Коментари по темата: „10-ядрени смартфони с MediaTek излизат скоро”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Не е китайска фирмата, а от Тайван. R.O.C. не е P.R.C.

  2. o_O

    Тия са като уличните шанаджии – тука има, тука нема.

Коментар