Русия отпуска 500 млн. рубли за процесора Байкал-Т1

Процесорът Байкал-Т1 вече е обезпемен с финансиране в размер на 500 млн. рубли

Процесорът Байкал-Т1 вече е обезпечен с финансиране в размер на 500 млн. рубли

Руското министерство на промишлеността и търговията одобри заем в размер на 500 млн. рубли за компанията-производител на процесори Байкал Електроникс. Средствата са предназначени за стартиране на серийно производство на чиповете Байкал-Т1 (Baikal-T1).

Парите се отпускат от специален фонд за развитие на индустрията с лихва под 5% годишно, съобщи Ведомости. По план, през 2020 г. Байкал Електроникс трябва да пусне 5 млн. процесора – обем, който ще бъде достатъчен за връщане на заема.

Компанията се контролира от производителя на суперкомпютри Т-платформи (75%) и Т-нано, която е част от Роснано. В края на май Байкал Електроникс пусна тестов образец на процесор с тактова честота 1,2GHz, изработен по 28-нанометров технологичен процес и предназначен за телекомуникационни устройства и промишлена електроника.

Байкал-Т1 се разработва в Русия, но производството на процесора ще се извършва в тайванския завод на TSMC – един от водещите производители на чипове в света, наред с Intel, Samsung, Globalfoundries и др.

Фондът за развитие на индустрията към Министерство на промишлеността и търговията разполага с ресурс от 18,5 млрд. рубли за три години. Структурата ще финансира проекти на стойност от 150 млн. до 2 млрд. рубли.

Средствата, отпуснати на Байкал Електроникс, ще бъдат използвани за последния етап на подготовка за серийно производство на процесора, оценен на 778 млн. рубли. Недостигащите 278 млн. рубли ще вложи Т-платформи.

Коментари по темата: „Русия отпуска 500 млн. рубли за процесора Байкал-Т1”

добавете коментар...

  1. :o)

    Процесор БАЙКАЛ -МУХААХАХХАХАХАХАХАХ 🙂

    И разбира се то се разработвало видиш ли, мать руша, с водку напред,
    но ще го произвеждат способните корейци, а не руски пияници с галоши.

  2. Фофу

    А полуклетъчното Saevar явно е трол не само в този форум, но и във доста други. Тая държава е била име в европейските листи като износител на висококачествени стоки преди 9-ти. Имали сме дори самолетостроене. Докато ушанките на Сталин не са влезли и с помощта на подлоги като горепосочения полуклетъчен избили повече българи отколкото по време на турско робство и вкарали страната в 19 глУа. И така до днес.

    Тоя процесор дето го плануват вече емнАесе години докато влезе в производство вече ще е изхвърлен от употреба от фирмите от които е изкопиран.

  3. Anonymous

    Явно ушанките са малко по-тъпи, дори не успяха да вденат 😀

  4. Saevar

    онова едноклетъчно Fofu сега е Anonymous… и във вести.бг гледам има няколко ника като BurgBurg…. верно имало много прости хора в Бг за тва и няма скоро да се оправи тази държава ако може така да се нарече……

  5. Шимо

    До животното Anonymous (лишено от разум): Може би българските процесори “Каспичан” произведени от дядо Иван, са по-добри от руските!

  6. Българин

    Браво на братята руснаци!

  7. Anonymous

    Свръх чудо на технологията, допотопен руски боклук долни червени баби, гаден гнил капитализъм… Ае де, заради вас влизам 😀

Коментар