Предстои началото на търговията с акции на Херти АД

Предстои началото на търговията с акции на Херти АД на БФБ, след като вчера Комисията за финансов надзор вписа в публичния регистър емисията акции от увеличението на капитала на дружеството. След приключване на процедурата за допускане до търговия от Съвета на директорите на БФБ на акциите на Херти АД се очаква и реалният старт на търговията, съобщиха от компанията.
Първичното публично предлагане на акции от Херти АД се проведе на 25 януари т.г. Тогава на инвеститори бяха предложени 3 млн. акции. В момента дружеството има капитал от 12 013 797 лева, разпределени в 12 013 797  броя акции.
Херти АД е български производител на алуминиеви, пластмасови и композитни капачки за високоалкохолни и безалкохолни напитки, вино, хранителни продукти и фармацевтичната индустрия. Голяма част от продукцията на компанията се реализира в страни от ЕС, Турция и бившите съветски републики.
За първото тримесечие на 2008 г. Херти АД реализира над 80 % от продукцията си извън страната. Компанията има три дъщерни дружества в чужбина (в Румъния, Великобритания и Франция), като последните две стартираха дейността си през 2007 г.
Стратегията на ръководството на компанията е да разширява присъствието си на нови пазари, във връзка със световната тенденция за навлизане на алуминиевите капачки във винената индустрия. През първото тримесечие на 2008 г. компанията реализира първия си износ на продукция за Аржентина и Чили, а в началото на  второто тримесечие е осъществен и първият износ за Южна Африка.
 Приходите на компанията за 2007 г. са 27,876 милиона лева с увеличение от 17,92% спрямо 2006 г. Печалбата от оперативна дейност е 898 хиляди лева и е отбелязала ръст от 26% спрямо 2006 г.
Основна част от продажбите на дружеството през 2007 г. са за пазарите в ЕС и Турция – общо 42,8% от всички продажби. Основни търговски партньори на компанията са Великобритания – 7,71%, Румъния – 7,06% и Унгария – 4,07%. 
Приходите от дейността на компанията за първото тримесечие на 2008 г. са 5,621 милиона лв., което е със 17% по-малко, спрямо резултата за същия период на миналата година. През този период компанията сключи договор за преструктуриране на инвестиционен заем от Райфайзенбанк за 1 млн. евро.

Коментар