Икономиката е заплашена от кибер престъпления

Увеличената дейност на кибер престъпниците заплашва икономическите интереси на ЕС, предупреди Европейската агенция за сигурност на информацията в мрежа (ENISA). Макар и да е трудно да се определи количествено обхватът на проблема, оповестените данни подчертават сериозността на заплахата.
В Европейския съюз шест милиона компютъра са заразени и свързани със софтуерни роботи, които се задействат и управляват отдалечено (botnets), а спамът струва на бизнеса 65 милиарда евро, посочват от ENISA.
Опасността потвърждават и резултатите от проучване на AVG Technologies върху ефектите от кибер престъпления върху граждани на Европейския съюз, съобщиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор. Разработчикът на софтуер за сигурност в Интернет е поръчал изследването от края на март 2008 г. на специализираната компания Ipsos. От 7000-те потребители на персонални компютри, взели участие в анкетата, 22% са претърпели някаква форма на кибер престъпление. Италианците са "таксувани" най-зле с 32% засегнати потребители, следвани на малка разлика от Великобритания с 31%.
Тези резултати могат да се свържат с две ключови тенденции в поведението: много високо потребление на Интернет за все по-чувствителни транзакции и ниски нива на защита и осведоменост на някои от домашните потребители за това как да предотвратят кибер престъпление.
72% от потребителите пазаруват онлайн, 69% – банкират онлайн и 55% плащат сметки онлайн, показва проучването. Швеция (84%) и Германия (78%) са водещите потребители на онлайн банкиране.
Същевременно 18% от изследваните потребители нямат антивирусна защита на компютрите си, а 38% твърдят, че нямат достатъчно информация за кибер престъпленията и за това как да ги предотвратят. Много европейци вярват, че е по-вероятно да преживеят кибер престъпление (34%), отколкото кражба с взлом (22%), нападение (19%) или обир (25%).
„За няколко години естеството на заплахите се е променило от спорт в професионална криминална дейност. Предизвикателството за нас сега е да доставим сигурност с леко влияние, което не задушава иновацията”, казва главният изпълнителен директор на AVG Technologies Джей Ар Смит.

Коментар