Излиза най-бързият 1TB твърд диск

Компанията Western Digital обяви най-бързия твърд диск с капацитет 1 терабайт (TB).  Моделът Caviar Black идва със скорост на въртене на шпиндела 7200 оборота в минута (rpm) и множество нововъведения.
WD забави пускането на еднотерабайтовия хард драйв, за да предложи най-бързото устройство с този капацитет на пазара, посочиха от дистрибутора Солитрон. Caviar Black е част от новите продуктови фамилии на WD, които ще предложат по-ясно разграничение между моделите на база производителност.
Линията Green обединява устройства с понижена консумация на енергия и тиха работа. В групата Blue са включени настоящите 7200 rpm устройства, а Black обхваща модели с капациет 500, 640, 750 GB и 1 TB и с висока производителност.
Повишените капацитет и производителност не са единствените отличителни параметри в новия модел. Caviar Black има буфер с удвоен размер на кеша от 32 МВ и използва нова архитектура на управляващата електроника с два процесора.
Друго подобрение е архитектурата StableTrac, която захваща оста и в двата края, с което се понижават нивата на вибрациите. Технологията NoTouch паркира главите върху специална рампа при развъртане или спиране на диска, което не им позволява да докосват повърхността на плочите и удължава значително живота им.
Едно от най-важните нововъведения от производителя е 5-годишната гаранция. Освен вече пуснатите в дистрибуторската мрежа 750 GB и 1 TB модели с по 3 плочи с висока плътност, съвсем скоро се очакват и дискове с капацитет 500 и 640 GB със сходни характеристики.

Коментар