Влезе в сила законът за електронно управление

Днес влиза в сила законът за електронно управление (ЗЕУ). Всички администрации трябва в седемдневен срок да предоставят информация за предприетите от съответната структура вътрешноорганизационни мерки във връзка с приложението на ЗЕУ, съобщиха от МДААР.
Министерството е изпратило писма до ръководителите от централната, регионалните и местните администрации във връзка с приложението на закона и приетите подзаконови актове към него.
ЗЕУ беше приет от Народното събрание миналата година с 1 година отлагателен период за влизане в сила. В приложното поле на закона се урежда дейността на административните органи при работа с електронни документи, предоставянето на административни услуги по електронен път и обмена на електронни документи между административните органи.
Законът се прилага и по отношение на дейността на лицата, осъществяващи публични функции (нотариуси, държавни и общински учебни заведения и др.) и организациите, предоставящи обществени услуги (образователни, здравни, топлоснабдителни и електроснабдителни, телекомуникационни, пощенски и др.).
ЗЕУ е основа за реформа в работата на администрацията при използване на информационни технологии и съвместна работа с хартиени и електронни документи. Движещ принцип в закона е еднократното събиране и създаване на данни, задължение за вътрешен обмен на информация по електронен път и съвместимост между информационните системи.

Коментар