Ще откриват престъпници по стила на техните SMS-и

Ще откриват престъпници по стила на техните SMS-и
Липсата на правила на писане дава шанс на експертите
14/08/2006
Съдебни експерти ще търсят връзка между стила на текстовите съобщения и извършителите на престъпления. Те ще се възползват от научни изследвания в тази област.
Психолози от университета в Лестър отскоро проучват как могат да бъдат идентифицирани хора по техния начин на писане, в частност на текстови съобщения за мобилни телефони (SMS) или при интернет комуникации. Учените вярват, че лингвистичният анализ ще разбули тайни в криминалните разследвания.
За целите на изследването университетът ще вербува най-малко 100 доброволци, които ще участват в анонимен уеб експеримент. Всеки от тях ще напише по 10 анонимни текстови съобщения, а изследователският екип ще се опита да свърже съобщенията с ID номерата на участниците в теста.
Тъй като SMS-те са сравнително нов и неформален начин на комуникация, не може да се очаква, че пишещите ще спазват строго лингвистичните правила. Точно тази свобода на писане дава шанс за разграничаване на личностите по техния текстови стил, смятат изследователите. От което пък се надяват да се възползват съдебните експерти, работещи по разкриването на престъпления.

Коментар