И аматьори ще пишат игри за Xbox 360

И аматьори ще пишат игри за Xbox 360
Microsoft “отваря” своята гейм конзола за масите
14/08/2006
Свободно достъпен софтуер за Windows XP ще позволи на любители да пишат код за игровата конзола Xbox. В края на месеца Microsoft пуска бета версия на продукта XNA Game Studio Express.
Но има уловка. За да тестват написания код на Xbox 360, потребителите трябва да станат членове на юзер групата XNA срещу 99 долара годишна такса, уточнява theregister.com. Финалната версия на софтуера ще бъде готова към края на годината.
XNA групата на Microsoft е он-лайн форум, който ще предлага документация и възможности за обмен на гейм-разработки. Неговата цел е да позволи на потребителите да тестват незавършени заглавия.
Новият софтуер ще се използва и за писане на игри, които работят под Windows XP. В началото на следващата година софтуерният гигант ще пусне версия на продукта и за професионалисти.
Към момента с писане на игри за Xbox се занимават ограничен брой компании и специалисти, поради високата цена на софтуера за разработка. Новият продукт на Microsoft ще позволи създавенe на игри с качество, съизмеримо с това на freeware и shareware заглавията. Потребителите на XBA Game Studio ще се нуждат и от средства за програмиране от други производители, за да създават завършени игри от по-високо ниво.

Коментар