Индия ще замени Windows със собствена ОС

Linux-базирана операционна система BOSS ще замени Windows в правителствените компютри на Индия

Linux-базирана операционна система BOSS ще замени Windows в правителствените компютри на Индия

Правителството на Индия планира да замени Windows със собствено разработена операционна система, базирана на Linux. Промяната ще обхване всички компютри на държавната администрация, съобщи International Business Times.

Bharat Operating System Solutions (BOSS) получи поредното си обновление този месец. Версия BOSS 6.0 вече е тествана в правителствената ИТ среда, вкл. на устойчивост към хакерски пробиви. Атаките са извършвани от специалисти на индийското разузнаване и отбрана.

Високата степен на защита на BOSS е едно от ключовите изисквания на правителството, което иска да подсили сигурността на ИТ инфраструктурата, предвид хакерските атаки от САЩ и Китай. Според разкритията на Едуарад Сноудън, Индия е една от основните цели на международния кибершпионаж от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA).

Новата версия на BOSS с кодово име Anoop ще замени BOSS 5.0, известна като Anokha. Системата използва Linux ядро версия 3.16 и десктоп среда GNOME версия 3.14. Сред новите функции са поддръжката на кодиране Unicode 7 и средствата за хора с ограничени възможности – лупа, синтезатор на реч и др.

BOSS 6.0 ще поддържа клавиатура с всички основни езици в Индия. Благодарение на това, компютрите ще станат достъпни за първи и за хора, които не знаят английски език.

Системата поддържа също новите процесори на Intel и AMD и включва приложения като плейър VLC, графичен редактор GIMP и браузър Firefox вместо Iceweasel. За разработката на BOSS 6.0 отговаря национален център за отворен софтуер, който си партнира с други правителствени структури.

Коментари по темата: „Индия ще замени Windows със собствена ОС”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Майкрософт ако отвори кода си, всички ще видим колко много backdoors има вътре и всичките и фирмени клиенти (огромните корпорации) веднага ще скочат на Линукс базираните ОС, така че Майкрософт ще загуби много ако си отговри кода. Подкрепям мнението на 111.

    И да, ние понеже сме мнооого богати, купувахи лиценци са десетки хиляди Windows-и, Офиси и какво ли още не, 1/3 от които дори не се и ползват.

  2. .

    А ние понеже сме много богати, купуваме лицензи всяка година.

  3. 111

    Microsoft ако отвори кода ще загуби още повече, така че едва ли.

  4. Пацо

    Още едно доказателство, че ако Microsoft не отвори кода си за Windows, ще загуби!

Коментар