Нов алгоритъм Brotli минимизира уеб трафика

Технология на Google ще подобри значително компресирането на данни в интернет

Технология на Google ще подобри значително компресирането на данни

Google разработи нов алгоритъм за компресиране на данни Brotli, който минимизира обема на трафика, предаван през глобалната мрежа. Очаква се технологията да се наложи като стандарт в интернет.

Brotli е създаден на базата на езика за програмиране C++ и се разпространява под лиценз Apache 2.0. Според твърденията на Google, новият алгоритъм се отличава от съществуващите технологии с по-висока скорост на кодиране и декодиране.

Нивото на производителност на Brotli е съизмеримо с това на алгоритъма Deflate, но технологията на Google има предимство в по-високата степен на кодиране на данните. Brotli вече се използва за кодиране на шрифтове Web Open Font Format 2.0. Спецификацията на алгоритъма е предадена в комитета IETF (Internet Engineering Task Force), за да бъде утвърден Brotli като претендент за стандарт.

Същевременно, Google публикува изходния код на Brotli, за да могат разработчиците да използват алгоритъма в собствените си средства за компресиране. Google се надява, че в бъдеще всички браузъри ще осигурят поддръжка на Brotli.

Коментар