Китайската система NeoKylin копира Windows XP

Всички елементи на интерфейса на NeoKylin са изпълнени в стила на Windows XP

Всички елементи на интерфейса на NeoKylin са изпълнени в стила на Windows XP

Националната операционна система на Китай под името NeoKylin се оказа подобна на Windows XP. Всички елементи на интерфейса – от менюто Старт до цветовата гама – са изпълнени в стила на XP, съобщава сайтът Quartz, който е тествал новата версия 6.

NeoKylin е разработка на компанията China Standard Software от Шанхай и се базира на Linux-дистрибуцията Fedora. Системата се доставя с няколко приложения, вкл. браузър Firefox, плейър, редактор на изображения GIMP, калкулатор и др., но не поддържа инсталиране на външни програми.

В състава на NeoKylin влиза и офис пакетът NeoShine, разработен също от China Standard Software. Той се базира на отворения пакет OpenOffice и включва текстов редактор, приложения за електронни таблици и презентации.

NeoKylin е призвана да замени Windows на правителствените компютри в Китай, тъй като властите решиха да се откажат от използването на външен софтуер от съображения за сигурност.

Същевременно, платформата се използва и от търговски компании, вкл. на ноутбуците Dell Latitude и настолните системи OptiPlex, потвърждават представители на американската ИТ компания, която има много сериозни планове за китайския пазар.

Коментари по темата: „Китайската система NeoKylin копира Windows XP”

добавете коментар...

  1. хммм

    Zorin и редица други дистрота имитират интерфейса на бозата, в това няма нищо ново, нито китайско, дори има уроци как направиш убунту да прилича на бозата например. Проблемът е в тези които искат да го изкарат като проблем.

  2. хммм

    Всеки може да си направи линукса да изглежда както си поиска, това не е никакъв проблем. Ако някой си мисли че отворен код с някакъв цвят му нарушава лиценза е добре да си вземе час при психотерапевт.

  3. :-)

    Това въобще не е новина. Китайците са добри само в копирането.

Коментар