Облачна услуга в помощ на лекарите радиолози у нас

В единната софтуерна среда данните са достъпни за специалистите, които се нуждаят от тях, и то в момента на лечението

В единната софтуерна среда данните са достъпни за специалистите, които се нуждаят от тях, и то в момента на лечението

Болниците в България ще получат алтернативнa опция на скъпото надграждане на PACS системата за съхранение на данни. Съвместно решение на три ИТ компании ще подпомогне здравеопазваното в страната с дългосрочно съхранение, защита и лесно споделяне на радиологични изображения, благодарение на облачните технологии.

Oblak.bg започва да предлага у нас софтуера на BridgeHead – HealthStore, който е построен върху платформата за съхранение на данни Isilon, разработена от EMC. HealthStore е Универсален болничен архив (УБА), наричан още Неутрален от доставчици архив (VNA).

В единната софтуерна среда болниците могат да съхраняват и защитават всичките си радиологични изображения, както и техните клинични и неклинични данни от цялата организация. Данните ще бъдат достъпни чрез споделяне за специалистите, които се нуждаят от тях, и то в момента на лечението.

„В България едни от най-големите разходи на болниците са за надграждане на системата PACS. Организацията на поръчки от такъв мащаб е изключително трудна и отнема много време”, поясни Димо Симеонов, изпълнителен директор на Oblak.bg.

По неговите думи, като трансферира данните в HealthStore на BridgeHead, болницата повече не трябва да се заема с дълги процедури за поръчки, тъй като цената на VNA е значително под прага за такъв тип придобиване.

Облачна алтернатива предлага значителни финансови предимства и спестява ценно време на болниците, което в крайна сметка подобрява грижата за пациента. Например, отделението по радиология вече не трябва да обучава персонала си как да използва и поддържа системата, благодарение на което медиците насочват вниманието си изцяло към основните услуги.

„Болниците осъзнават, че е много скъпо да продължават да увеличават лимитите за съхранение на техните PACS системи. Вече не е приложимо, а дори и не е необходимо да се съхраняват данни на скъпа и първична система за съхранение”, коментира Андрю Кар, директор на алиансите в BridgeHead Software.

Използвайки Универсалния болничен архив на BridgeHead в облачната среда на Oblak.bg, болницата може да съхранява всякакви данни – от медицински изображения до клинични доклади – чрез сканирани пациентски досиета и те да са на разположение незабавно, когато има нужда от тях, допълни той.

Коментар