Бизнесът с биотехнологии е под въпрос в САЩ

Губернаторът Арнолд Шварценегер разбуни духовете по време на най-голямата конференция за биотехнологии BIO 2008, като заяви, че ако нещо трябва да се прави с биотехнологии, то Калифорния е от най-подходящите места в света.

Калифорния бележи най-много приходи от всички щати в областта на биомедицината – 73 милиарда долара за миналата година. Близо 3000 компании в щата се занимават с разработването и предлагането на такива технологии, а общия брой на заетите в областта надхвърля 211 000.

Действия на неговия департамент по здравеопазването караха биотехнологичните компании от една многообещаваща област – изследването на гените, да се питат ще могат ли да правят бизнес в щатите изобщо.

Преди няколко дни правителствена служба, работеща в тази област, е разпратила писма до конкретни биотехнологични компании с подкана да прекратят дейността си. В официални изказвания регулаторът не се колебае да подчертае своята категоричност.

Сред компаниите, взети на прицел, са прохождащите в областта на човешкия геном фирми като 23andMe и Navigenics. Те предлагат услуги на анализ на индивидуалното ДНК, които се смятат за топ иновацията в здравните грижи от следващо поколение. В новите условия потребителите ще могат да приспособяват лечението си и начина си на живот спрямо своя генетичен профил.

“Не смятаме още дълго да толерираме директното изследване на гените на клиенти в Калифорния”, заявила Карън Никълс, шеф на Laboratory Field Services към здравния департамент.

Основните аргументи против биотехнологичния бизнес в този смисъл е, че медицинската полза от някои тестове не е доказана на практика. От друга страна, лекарското съсловие се оплаква, че услугите, предлагани от биотехнологичните компании пряко на потребителите, заобикалят лекарите като основни и единствени досега анализатори на здравна информация.

Действията на здравното министерство в САЩ са предизвикателство спрямо жизнеустойчивостта на прохождащата ДНК-анализаторска индустрия. Преди 2 години институцията официално изложи съображения против нутригенетичните тестове, които анализират ограничен брой гени – с цел да се дадат персонални препоръки за начина на хранене и живот на клиента.

Коментари по темата: „Бизнесът с биотехнологии е под въпрос в САЩ”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Лично мнение относно биотехнологиите: съвпада с това на Карън Никълс.

Коментар