Toshiba Satellite C55-C-142 – красив компютър за офис-работа

toshiba_c55_1

Очарователно красив на външен вид, с класически съвременен хардуер и достъпна цена – такъв е Toshiba Satellite C55-C-142, поредният лаптоп на японската компания, който имахме възможност да тестваме. Това е един доста приличен модерен лаптоп за тези, които предимно работят на компютъра и не се увличат по игри. Дефиниран от своя производител като бюджетен лаптоп, C55 може да бъде наистина много евтино решение и да гарантира спокойна работна дейност.

Външност и дизайн

C55 е матово-бял или графитено-черен и грабва окото от пръв поглед. Корпусът е изработен от пластмаса с приятна, характерна текстура с тънки ивици, наподобявайки фина дантела. Тестовият модел, който дойде при нас, бе снежнобял, което рязко го отличава от други лаптопи на пазара, но изисква повишено внимание при ежедневно боравене – грижата за нежната бяла повърхност трябва да е стриктна като за същинска бяла дреха. И все пак матираното покритие на корпуса не позволява толкова много отпечатъци, както например гланцираните шасита.

toshiba_c55_8

Пантите са стегнати и държат капака здраво, без усещане за хлабавост. Отварянето е лесно и с една ръка. При затваряне на капака пантите създават усещането за леко „щракване” и прибират капака плътно към корпуса. С други думи, лаптопът е готов за носене навсякъде и за работа при всякакви „полеви” условия.

Комуникации и периферия

Островната клавиатура е проектирана без компромис с размера, с големи бели бутони с къс ход. Ще свикнете лесно с нея, наборът на текст е с минимално ниво на грешки.

toshiba_c55_2

Тъчпадът има размери 9,2 на 5,5 см, малко по-малък от обичайното за 15-инчов лаптоп. Повърхността му е грапава и приятна на допир, а чувствителността – добра. Прилежащите към тъчпада бутони са по-стегнати и е възможно някои потребители да предпочетат външна мишка.

toshiba_c55_3_2

Лявата странична част на C55 е мястото, където са разположени захранващият порт (най-отзад), мрежовият порт RJ-45 и един порт USB 2.0. В предната част на лявата страна е разположено DVD/CD-ROM устройството – изключително важен компонент за зареждане на операционна система, тъй като този компютър се доставя без ОС.

toshiba_c55_7

На дясната страна намираме четец за SD карта, един HDMI порт, един USB 2.0 и един USB 3.0 портове, наред с изход за слушалки и Kensington заключване.

toshiba_c55_6

Възможностите за безжична връзка са представени от Вluеtооth 4.0 и Wі-Fі а/b/g/N бeзжични мoдyли. Накратко, C55 си има всичко, необходимо за работа, без да е свръх-оборудвн с портове и конектори.

Дисплей

Ѕаtеllіtе С55-С-142 предоставя 15,6-инчoв диcплeй cъс съотношение 19:9 и разделителна способност 1366х768 пикceлa. Екранът има глaнцoвo пoкpитиe. Подобно на всички други лаптопи с гланцови екрани, той предполага работа на закрито или, ако е на открито, далеч от пряка силна светлина, защото отблясъците могат да затруднят работата и да претоварят очите. Предимството на гланцовите екрани обаче е в цветовете – нacитeни, яpки и ecтecтвeни.

toshiba_c55_1_1

Производителност и графика

Сърцето на този Satellite C55 е процесор Intel Core i3 4005U на 1,7 гигахерца – представител на фамилията нисковолтови процесори от именития производител, без поддръжка на Turbo Boost технология. Вградената графика е Іntеl НD Grарhісѕ 4400. Това е често срещана комбинация при по-бюджетните ноутбуци, която осигурява възможност за спокойна работа с нормални бизнес-приложения и традиционни забавления.

toshiba_c55_11

Съвременните игри също могат да се играят с тази конфигурация – при занижени настройки и по-ниска резолюция. Иначе казано, тези, които играят рядко и прекарват повече време в работа с традиционни офис-приложения, могат да бъдат доволни.

В съчетание с наличните 4 гигабайта оперативна памет DDR3L, конфигурацията на лаптопа е готова да посрещне съвременните нужди на повечето офис-потребители, които нямат високи изисквания към компютъра си от типа на обработка на видео, интензивна графика или „тежки” приложения.

toshiba_c55_12

В допълнение към това, Ѕаtеllіtе С55-С-142 има доволно гoлям твъpд диcк – с капацитет 1 ТВ, така че на него могат да се носят достатъчно много документи, работни файлове, филми и музика – за мобилна работа или за приятно изкарване навсякъде. Скоростта на въртене на шпиндела е 5400 оборота в минута, което е достатъчно за покриване на служебните задачи, слушане на музика и гледане на видео. Ако потребителите очакват светкавично бързо действие, то по-добре е да търсят модели с твърдотелен носител на данните.

Батерия

Подобно на хардуерната конфигурация, и батерията на този модел е класическа. Далеч от контакта той може да осигури около четири часа време за автономна работа при стандартно използване – сърфиране в интернет, писане на текст. До голяма степен времетраенето зависи от софтуера, който потребителят ще избере, тъй като различните операционни системи имат различни изисквания към хардуера и го натоварват различно.

toshiba_c55_5

Умереното натоварване и нисковолтовата процесорна система запазват машината относително хладна при работа – работната температура не превишава 50 градуса. Това обуславя и спокойната работа на охлаждащата система. С две думи, лаптопът е хладен и тих – и това е едно от основните му предимства, което не е за подценяване от хората, работещи в движение, когато лаптопът често е на коленете им.

В заключение

Toshiba Satellite C55-C-142 е отговор на нуждата от лаптоп с модерни характеристики и ниска цена (около 750 лв.). Способността на потребителя да инсталира и работи със свободни операционни системи би осигурила наистина уникално ценово постижение, но и с комерсиална ОС компютърът ще работи добре и ще остане бюджетен. Функционалността покрива всички  сценарии на ежедневната работна употреба – офис-приложения, сърфиране в интернет и забавления за разтоварване.

toshiba_c55_10

В допълнение, Satellite C55-C-142 е придружен с 2 години международна европейска гаранция, както и с безплатна гаранция No Matter What. Съгласно условията на гаранцията No Matter What, потребителите остават защитени при различни непредвидени инциденти, загуба на данни или кражба на лаптопа.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Toshiba Satellite C55-C-142 – красив компютър за офис-работа”

добавете коментар...

  1. Ван

    Ако може да се появи тук и супер ревю и на модел под Linux. 🙂

Коментар