Два големи ИТ търга стартира министерство на финансите

Министерство на финансите обяви две обществени поръчки за развитие на ИТ инфраструктурата. Макар и да не се съобщава прогнозната стойност на търговете, параметрите на обявленията подсказват за сериозни мащаби.
По първата процедура ще се избира изпълнител за развитие на единна ИТ архитектура на министерството, както и за по-нататъшно развитие и внедряване на информационната система за финансово управление. Целта на проекта е да се подобрят управлението и прозрачността на публичните финанси и обществените услуги, предоставяни от МФ.
Развитието на информационната система за финансово управление предвижда внедряване на нови модули за съставяне и управление на държавния бюджет и интегриране на съществуващите системи за управление в отделните дирекции на МФ. 
Няколко обособени позиции включва вторият обявен търг на министерството за доставка на оборудване по проект на програма Фар. Позиция 1 обхваща софтуер и хардуер, вкл. сървъри, сървърни шкафове, UPS-и, модули за управление, KVM превключвател, дискови масиви и комутатори, за подобряване на ИТ инфраструктурата на министерството и развитие на ИС за финансово управление.
По позиция 2 ще се избира доставчик на система за защита на мрежовия трафик, а позиция 3 предвижда внедряване на мрежово оборудване – комуникационен шкаф, централен комутатор, маршрутизатор, конзола и UPS-и.
Четвъртата обособена позиция касае централизираната система за управление на ИТ инфраструктурата. Позиция 5 е за доставка и пускане на комплексно софтуерно решение за школата по публични финанси на министерството.
Последната позиция предвижда доставка на оборудване и софтуер в агенцията за икономически анализи и прогнози, вкл. сървъри, суичове, конзолен превключвател, операционни системи за сървъри, UPS, сървърни шкафове, принтери, работни станции, скенери и др.
Кандидатите за изпълнители могат да подават документи до 14 юни, като отварянето на офертите ще стане в същия ден.

Коментар