Споделени среди спират изтичането на знания от фирмите

Много малка част от експертизата и знанията на компаниите се съдържа в данните, които те имат и съхраняват. Носител на 80 на сто от знанието са самите хора в корпорацията.
„Организациите в развитите страни отдавна са оценили факта, че трябва да превръщат вече натрупаното знание в качество, което да носи конкретни ползи”, каза Горан Ангелов, управител на IBS България, по време на V-ия IBM Developers Day. На форума по традиция български партньори представиха пред крайни клиенти собствени, мултиплицируеми решения, които се базират на IBM платформа.
След като внедрят ЕRP и CRM система, организациите осъзнават необходимостта да приложат инструменти за споделена работна среда и обмяна на опит и знания между служителите си. За разлика от по-развитите страни, България все още е на етап внедряване на интегрирана система за управление на ресурсите (ERP) в компаниите, смята Горан Ангелов.
Според него в следващите 3 години обаче българският пазар ще компенсира изоставането и клиентите ще ползват технологиите, които на запад са ежедневна практика от поне 15 години.
Допълнителна причина за актуалността на технологиите за колаборация и обучение в реално време е застаряването на населението в световен мащаб и необходимостта опитът да бъде предаден. Съвсем реално е демографският проблем да засегне следващото поколение бизнес лидери – очаква се 19% от мениджърите на ръководни позиции в САЩ да се пенсионират до 5 години, а в Италия още през 2000-та година броят на пенсионерите превиши този на работещите – 22 срещу 21 милиона души.
В рамките на идните 7 години 33 милиона души в Япония (22% от населението на страната) ще са надхвърлили 65-годишна възраст, а в Австралия ще се удвои броят на хората на възраст между 60 и 64 години – според специалистите това ще стане факт до 2016 г.
Съществена черта на следващата генерация лидери в световния бизнес ще бъде интернет наследството им. Ако мобилните телефони са отличителният белег на настоящото поколение, то новото поколение ще присъства най-вече онлайн в професионалния, личния и социалния си живот. Колаборативните среди са начин компаниите да задържат знанията в структурата си, независимо от текучеството и смяната на поколенията.
Отчитайки тенденциите, IBS залага на интуитивния графичен интерфейс във всеки Lotus продукт и на уеб технологиите от следващо поколение. Компанията вече представи софтуера за социална комуникация Lotus Connections Web 2.0 продукт за бизнес потребители.

Коментар