Dell се готви да погълне EMC в най-голямата ИТ сделка

Dell може да засили изключително много позициите си на корпоративния пазар с поглъщане на EMC

Dell може да засили изключително много позициите си на корпоративния пазар с поглъщане на EMC

В близките седмици се очаква Dell да обяви поглъщането на EMC, съобщи Уол Стрийт Джърнъл. В момента двете компании водят разширени преговори, които може да завършат с най-голямата сделка в ИТ индустрията.

Пазарната капитализация на EMC в момента възлиза на $50 млрд., а евентуална сделка може да бъде сключена на по-висока от тази цена. В преговорите участва и инвестиционният фонд Silver Lake.

С евентуална покупка на EMC компанията на Майкъл Дел ще засили изключително много позициите си на пазара за съхранение на данни и ще стане още по-влиятелен доставчик на корпоративни решения.

HP също искаше да придобие EMC, но двете страни не стигнаха до споразумение, а през октомври 2014 г. корпорацията от Пало Алто обяви, че ще раздели бизнеса си на две компании.

При евентуална сделка между Dell и EMC остава неясна съдбата на VMware, дъщерна компания на EMC. Преговарящите екипи разглеждат възможността за нейното отделяне от основната структура.

VMware е водещ разработчик на софтуер за виртуализация. EMC притежава 80% от компанията, чиято пазарна стойност се оценява на 34 млрд. долара.

Коментар