Франция затяга антипиратския обръч

Франция разглежда законопроект, който развързва ръцете на властта в борбата срещу пиратството. В сряда министърът на културата Кристин Албанел връчи предложения от нея текст на правителството, съобщи Франс Прес.
Законопроектът не е насочен към контролиране на интернет, подчертава Албанел. Целта е хората да станат по-отговорни в използването на мрежата, допълва министърката.
Документът предвижда създаване на нов административен орган, който ще се бори срещу нарушителите на авторски права по жалби от звукозаписните и филмовите компании и с помощта на интернет доставчиците.
Новата структура ще се нарича Hadopi (High authority for copyright protection and dissemination of works on the Internet) и ще действа като висша инстанция за защита на копирайта и срещу незаконното разпространение на материали в интернет.
На потребителите, които са уличени в нелегално сваляне на файлове, Hadopi ще изпраща първо предупреждение по имейла, а след това и писмо по пощата. Ако провинилият се не прекрати своята незаконна дейност, рискува да му бъде спрян интернетът за 1 година.
Кристин Албанел се надява системата с предупреждения да доведе до намаляване на пиратството с 80%.
Законопроектът ще бъде внесен във френския парламент през есента и се очаква да влезе в сила от 1 януари 2009 година. Идеята се подкрепя от около 40 организации от филмовата и музикалната индустрии, както и от доставчици на интернет.
Противниците на законопроекта пък изготвиха петиция, в която посочват, че административният орган ще преследва обикновени потребители, свалящи защитено с авторски права съдържание от любов към културата. Според тях изключването от интернет за подобно нарушение е твърде сурова мярка.

Коментар