Роботи ще командват хора след 3-4 години

Роботи ще навлязат в производството, където ще контролират хората

Роботи скоро ще навлязат в бизнеса, като е една от задачите им ще бъде да определят колко ефективни са хората

Само след няколко години роботизацията ще достигне такова ниво, че на практика машини ще започнат да командват хората. Подобна реалност се очертава в новия доклад на Gartner, който прави технологична прогноза за периода 2018-2020 г.

Роботи-секретари ще заместят хората в писането на документи. Твърди се, че към 2018 г. автори на 20% от цялата корпоративна кореспонденция ще бъдат роботи, т.е. всеки пети бизнес документ ще е дело на машините. В момента роботите започват да пишат бюджетни и делови отчети, както и спортни репортажи. Тяхно предимство е, че не изпитват емоции.

Освен това към 2018 г. мрежата на интернет на нещата (IoT) ще наброява около 6 милиарда свързани устройства. Тези IoT предмети ще се обръщат към услуги и данни в интернет и ще позволят на хората да създават нови бизнеси за обслужване на свързаните устройства.

Към края на десетилетието автономни софтуерни агенти, неконтролирани от човека, ще участват в 5% от всички икономически транзакции. И сега умни алгоритми вече изпълняват различни транзакции и без помощта на хората.

Роботи шефове е най-любопитната прогноза на Gartner. Към 2018 г. над 3 млн. работници по целия свят ще се управляват от роботи-началници. Проблемът може да дойде от това, че роботите не могат да реагират така, както хората. Ще видим дали ще успеят да се научат, коментира Gartner.

Умните машини-служители ще използват около половината бързо-развиващи се компании през 2018 г.  Броят на тези машини ще нараства бързо, поради възможността за клониране. Така например, умни системи ще анализират работните процеси в завода и ще проучват дали работниците се справят със своите задачи за определено време, т.е. дали са ефективни.

Коментари по темата: „Роботи ще командват хора след 3-4 години”

добавете коментар...

  1. .

    свестния чевок няма да иска да работи нито под управлението на човек нито на машина. но за съжеление вземното кълбо има милиарди човекоподобни причисляващи се към човека които ще работят за прехрана в сякаква среда в сякаква обстановка без значение от управляващия като превръщат земното ни кълбо в ад, мизерия, мъчения, грозота, лошота и т.н.

  2. :o)

    Това е толкова вярно, колкото че от 1984 откакто има персонални компютри, те командват хората 🙂
    Смешно и нереалистично.

  3. =

    Само дето няма да има кой да работи

Коментар