50 000 българи научават пътната обстановка от LIMA

Мобилното приложение LIMA предоставя информация за актуалната обстановка по републиканските пътища чрез интерактивна карта се

Мобилното приложение LIMA предоставя информация за актуалната обстановка по републиканските пътища чрез интерактивна карта

Безплатното приложение LIMA вече е достъпно и за мобилните телефони с операционна система Windows Phone. От две седмици технологията предоставя в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища за потребителите на Android устройства, както и за персонални или преносими компютри през уеб, а от 6 дни е достъпно и приложение за IOS.

Досега LIMA е изтеглено от над 50 000 потребители на мобилни телефони, като в рамките на официалния App Store e на първо място в безплатните приложения у нас. С мобилното приложение за първи път чрез интерактивна карта се предоставя информация за актуалната обстановка по републиканските пътища.

Системата съдържа информация както за пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. По този начин базата данни дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища, съобщиха от Агенция Пътна инфраструктура (АПИ).

С помощта на LIMA шофьорите на различни видове моторни превозни средства се информират за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможните обходни маршрути и т. н.

Едно от най-важните предимства на софтуера е, че може да помогне за спасяване на човешки животи. Изграден е така, че ако има обръщане на автомобил при пътен инцидент, той да подаде сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112.

В рамките на 10 дни чрез LIMA са обработени над 500 сигнала на потребители, както и за над 20 катастрофи по пътната мрежа, съобщиха от АПИ. Приложението се реализира в рамките на проект, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ” 2007-2013 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Даунлоуд: LIMA

Коментари по темата: „50 000 българи научават пътната обстановка от LIMA”

добавете коментар...

  1. Ivan

    “Безплатното приложение LIMA вече е достъпно и за мобилните телефони с операционна система Windows Phone. ”

    Чудесна новина!

  2. MNO

    Не може да се направи регистрация с Windowsphone

  3. Георги

    Съвместимост: Requires iOS 7 or later. Compatible with iOS and Android.

Коментар