Обвиняват Apple в нарушаване на патент за процесори

Процесорите в iPhone използват неправомерно патентована технология, съгласно съдебно решение

Процесорите в iPhone използват неправомерно патентована технология, съгласно съдебно решение

Apple е застрашена от глоба в размер на над $860 млн. за нарушаване на патент за технологии, които се използват в процесорите за мобилни устройства. Става въпрос за патент №5,781,752, който е издаден през 1998 г. на фондацията WARF (Wisconsin Alumni Research Foundation) и описва технология за повишаване на ефективността на чиповете.

Ищците настояват, че Apple незаконно използва защитена технология в процесорите A7, A8 и A8X, на базата на които са проектирани смартфоните iPhone 5s, iPhone 6 и iPhone 6 Plus, както и някои модели таблети iPad, предаде Ройтерс.

Apple отрича обвиненията. Нещо повече, компанията се опитва да докаже, че спорният патент е невалиден. Засега обаче патентното бюро на САЩ (USPTO) отказва да удовлетвори подобна претенция на Apple, а съдебното жури стигна до извода, че компанията действително е нарушила защитена технология.

Сега предстои съдът да определи размера на паричния иск – глобата, която ще бъде наложена на Apple, може да достигне $862,4 млн. Към момента няма официален коментар по случая от представители на Apple.

Коментари по темата: „Обвиняват Apple в нарушаване на патент за процесори”

добавете коментар...

  1. (c:

    Информация, която липсва в статията:
    В доказателствата по това дело има патенти на Apple, които споменават патентите на WARF.

    Но, в патентното право има и допълнителни детайли –

    Ако човек/компания успеете да подобри съществено изобретение описано в патент, той има право да го патентова. Ако патент бъде издаден, не е необходимо лицензирането на стария патент. Трети лица имат право да изберат кой патент да лицензират, според цените и нуждите.

    Тук важен детайл е дали новоиздаденият патент надгражда предишния, или само го ползва, за да постигне други цели. Реално около това се върти конкретното дело.

Коментар