GhostMail предлага безплатна, сигурно криптирана е-поща

GhostMail може да се използва на Mac и PC, а скоро ще излязат и мобилни приложения

GhostMail може да се използва на Mac и PC, а скоро ще излязат и мобилни приложения

Нова платформа GhostMail предлага високо-криптирана имейл комуникация за индивидуални и бизнес потребители. Услугата е лесна за използване, с безплатна регистрация, съобщиха от доставчика.

Освен криптирано изпращане и получаване на имейл съобщения и чат, потребителите на GhostMail също така получават и криптирано съхранение на данни. GhostMail е система с отворен код, което означава, че кодът е отворен за други програмисти да го използват и инспектират, като така се потвърждава сигурността.

Едноименната компания GhostMail е частична собственост на датската ИТ фирма за сигурност – CSIS Security Group, специализирана в борбата с кибер престъпленията. Основател на GostMail е Ник Клитгард, а компанията се намира в неутрална и анонимна страна като Швейцария.

GhostMail може да се използва на Mac или PC, а скоро ще излязат и мобилни приложения. Услугата е безплатна и лесна за ползване, без да изисква сложни даунлоуди или инсталиране на софтуер, както повечето други криптирани услуги, подчертава Ник Клитгард.

Сървърите на GhostMail са разположени на 30 метра под планина в ядрен бункер, където преди това са се намирали сървърите на WikiLeaks. GhostMail прилага швейцарски SSL криптирания, вход с двуфакторна заверка и функции „без оставяне на следа”, която автоматично унищожава имейл съобщения.

GhostMail прилага и подхода „zero-knowledge”, което означава, че компанията няма достъп до комуникацията на своите потребители, тъй като всички данни са криптирани и е невъзможно тяхното четене от никой друг, освен от изпращащия и получаващия съобщенията.

„Добре мотивираните наблюдения на вашите лични разговори и интернет трафик от разузнавателните служби имат негативни страни, тъй като поставят в риск правото ви на лична неприкосновеност. Като резултат на това навлизане в личното пространство ние препоръчваме използване на криптиран GhostMail за оптимална сигурност и защита на личното пространство”, коментира Петър Круз, съдружник в CSIS Security Group.

GhostMail в момента е в бета версия, докато екипът на компанията, който в по-голямата си част е датски, финализира и тества последните функции. Но потребителите вече могат да се регистрират за услугата.

Коментар