Ключови Linux разработчици напуснаха общността

Разработчици на Linux ядрото напуснаха общността, недоволни от начина на общуване

Разработчици на Linux ядрото напуснаха общността, недоволни от начина на общуване

Двама водещи разработчици на ядрото на Linux се отказаха от по-нататъшна работа в общността, недоволни от отношенията в нея.

Сара Шарп и Матю Гарет напускат по една и съща причина – те са недоволни от кодекса за разрешаване на конфликти, който не съдържа забрани за грубо поведение.

Сара Шарп е служител на Intel и поддържа драйверите за хост-контролера USB 3.0 в ядрото на Linux. Матю Гарет пък е известен Linux разработчик и един от членовете на фондацията Free Software Foundation (FSF).

Двамата специалисти повече не ги устройства грубата форма на общуване, която се явява норма в Linux общността. Те се чувстват безпомощни, тъй като самата общност не желае да промени отношенията.

Кодексът за разрешаване на конфликти, написан от водещ разработчик в общността, влезе в сила през май 2015 г. В него се казва, че контрибуторите могат да се сблъскат с критика, но това е неотменна част от работния процес.

Кодексът е разработен за регулиране на конфликти, но не определя правила за поведение в общността, чрез които да се избегнат конфликтите. Матю Гарет признава, че има проблеми в общуването със създателя на Linux ядрото Линус Торвалдс.

Сара Шарп също е изпитала особеностите в общуването с Торвалдс още преди две години и дори се обърнала с искане към него да запази професионализма. Гарет и Шапр не са единствените потърпевши от характера на Торвалдс. Самият той обаче казва, че му е безразлично какви чувства към него изпитват разработчиците.

Коментари по темата: „Ключови Linux разработчици напуснаха общността”

добавете коментар...

  1. Xjd

    Въпреки, че тези двамата не са цвете за мирисане, не може да се отрече прекалено грубия тон на общуване от Торвалдс

  2. john LII

    Вижте начин на общуване в linux-bg.org, ако първо не плюнеш по MS, те изкарват изчадие адово. Винаги първо лижеш егото на няколко човека от форума и после задаваш въпрос.Това е задължително.
    От там насетне ако никой не може да ти помогне, се нахвърлят защото си вече виновен за нещо.Кой да ти помогне като там останаха путитата.

  3. @_@

    Мисля, че преекспонирате ключовостта на тия двамата. Нито са първите, които са си тръгнали, нито ще са последните. Всеки си решава сам.

  4. harry

    dreme m na patoka:-))))

  5. Иван

    Кореспонденцията между Шарп и Торвалдс е налична в интернет. Става дума за две-три по-груби шеги разменени между главните разработчици, след което Шарп се включва и почва да пише някакви несвързани неща. Общо взето поведението й е напълно неадекватно. Линус отговаря на нейните нападки доста коректно – като цяло той иска стабилно ядро и качествен код. Така и не разбрах причината за лошото поведение на Шарп: или е била в кофти период на месеца или просто й е омръзнало и си е търсила оправдание да се махне.

  6. аз

    без две пешки може, но без цар партията е чао 🙂

Коментар