Microsoft загуби 5-годишна патентна битка

Федерален съдия нареди на софтуерния гигант Microsoft да заплати на Alcatel-Lucent 511,6 милиона долара за нанесени щети и накърнени интереси. Решението на съдебните заседатели гласи, че производителят на Windows е използвал два патента на телекомуникационната компания без нейното позволение, съобщи news.yahoo.com.
Microsoft се закани да обжалва решението, което отбелязва най-новия развой на събитията в петгодишната патентна битка между двете компании. Най-големият производител на софтуер в света отправи молба към щатския съд в Сан Диего да преразгледа присъдата от месец април, според която Microsoft трябва да плати $357.7 милиона на базираната в Париж Alcatel-Lucent за нанесени щети.
Съдебните заседатели открили, че софтуерният гигант е нарушил патент на Alcatel-Lucent, свързан с начина, по който потребителите на софтуера избират календарна дата от менюто в някои програми, вкл. Microsoft Outlook и Windows Mobile. Освен това, заседателите присъдили допълнителни $10.4 милиона на френската компания, тъй като открили, че софтуерният колос нарушил и патент, свързан с използването на писалка за таблетен компютър.
Миналия четвъртък съдия Мерилин Хъф отхвърли молбата на Microsoft за преразглеждане на случая, като едновременно с това увеличи сумата на щетите, които софтуерният производител трябва да плати на Alcatel-Lucent. В новата сметка е включена компенсация от предварителни лихви за многото изгубено време по разрешаване на проблема.
От Microsoft изразиха разочарованието си от отсъждането на съдия Хъф, като заявиха, че планират да обжалват това решение и, че са сигурни в премахването на щетите, които компанията трябва да плати на Alcatel-Lucent.
Мерилин Хъф подкрепи и решението на съдебните заседатели, че технологията на Microsoft за видео кодиране не нарушава третия патент на френската компания. Естествено, от Microsoft този път изразиха задоволство от тази присъда.
През април съдебните заседатели намериха за виновен и компютърния производител Dell за нарушаване на свързания с таблетната писалка патент. В четвъртък съдия Хъф потвърди, че Dell трябва да плати на Alcatel-Lucent щети в размер на $70 000 с включени предварителни лихи.
Този случай, в който се разглеждаха твърдения за три патентни нарушения от страна на Microsoft и две от страна на Dell, бе едно от серията съдебни дела, повдигнати през 2003 година от Lucent Technologies срещу производителите на персонални компютри Gateway и Dell, които се отнасяха до технология, разработена от изследователския отдел на Lucent – Bell Labs. През миналата година френската компания Alcatel закупи Lucent.
Microsoft се добави към списъка на обвиняемите, след като каза, че патентите са тясно свързани с нейната операционна система Windows.
Всички първоначални обвинения вече са или разрешени от съда, или са отхвърлени, но в момента Alcatel-Lucent обжалва решението по едно от тези обвинения.
Друг щатски съд в Сан Диего реши през 2007 година, че не е нужно Microsoft да плаща щети в размер на $1.5 милиарда, въпреки че съдебните заседатели признаха за нарушение от софтуерният гигант на един от патентите за дигитална музика на френската компания.

Коментар