Ученик от СМГ спечели състезанието по мрежи

Павел Стефанов от Софийската математическа гимназия (СМГ) стана победител в Националното състезание по компютърни мрежи, чиито финален кръг се проведе днес в София. Той зае първото място в състезанието за втора поредна година. На второ и трето място се класираха съответно Иван Арабаджиев, също от СМГ, и Динчер Дауд от СОУ „Отец Паисий”, град Кърджали.

Над 120 ученика от 8-и до 12-и клас премериха знания и умения в областта на комуникациите и мрежите по време на състезанието. То се организира за четвърта поредна година от Министерството на образованието и науката (МОН), Факултета по Математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА).

Тази година в състезанието се включиха рекорден брой момичета. Едно от тях – Диляна Миленкова, дори се класира във финалния кръг и зае 12-място в състезанието.

Организаторите връчиха и една колективна награда на учениците от Технологическо училище „Електронни системи” в София, което излъчи 5-ма финалисти от общо 15.

Днешният финал бе предшестван от регионални състезания. Най-активни в тях бяха Велико Търново и Кърджали, традиционно силни в подготовката и провеждането на състезания по мрежови технологии.

През първия състезателен ден всички участници решаваха теоретичен тест, а първите 15 преминаха в следващия кръг от състезанието, в който финалистите трябваше да открият и отстранят проблем в примерна мрежа.

За подготовката си за състезанието участниците ползваха материали на програмата „Cisco мрежова академия”. Задачите за теоретичния тест и практическия казус бяха подготвени от специалисти на Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски”, където се проведоха и двата кръга на състезанието.

Призьорите от националното състезание ще се включат в международното състезание по компютърни мрежи „NetRiders Challenge 2008”. То ще се проведе на 9 юли дистанционно в различни градове в Европа, като победителите ще спечелят седмица в САЩ, с посещение в централата на Cisco.

Коментар