Бизнес анализаторите с професионална общност

Първа среща на специалисти и организации, работещи в областта на бизнес анализа в софтуерните проекти у нас ще се състои в четвъртък, 26 юни в Илиев Център, София. На срещата ще бъде представена инициатива за създаване на българска секция на IIBA – Международния институт по бизнес анализ.

Бизнес анализаторите в България се обединят в професионална общност, която да работи за развитието, споделянето и разпространението на знания, за утвърждаване на бизнес анализа като значима и престижна експертна дейност в България и да подпомага обмена на идеи в тази област, съобщиха инициаторите.

„Бизнес анализът е не само ключов фактор за успеха на един софтуерен проект, но може да спомогне и за определяне на силните и слабите страни на един бизнес процес, откривайки начините, по които той би могъл да стане по-ефективен и по-печеливш“, заяви Михаил Михайлов, управител на фирма RammSoft.

Международния институт по бизнес анализ е световна организация на професионалисти, която работи за установяване и поддържането на общоприети стандарти и добри практики в областта на бизнес анализа. Своята мисия институтът реализира чрез разработването и развитието на единен набор от знания – Business Analysis Body of Knowledge (BABOK), сертификация на специалисти и акредитация на обучаващи организации.

Създаденият от института сертификат CBAP (Сертифициран професионалист по бизнес анализ) е единственият международно признат документ за тази дейност в света.

IIBA има секции навсякъде по света – Канада, САЩ, Европа, Африка, Азия, Австралия, Латинска Америка. На Стария континент представителства на института са създадени във Великобритания, Италия, Полша и Турция.

Коментар