AMD пуска по-бързи и икономични чипове R-Series

amd_r_series_top

Чиповете за вградени системи на AMD са проектирани за директно запояване на дънната платка

AMD обнови линията процесори за вградени решения R-Series. Новите чипове имат повишена производителност и подобрена енергийна ефективност, заявиха от компанията на глобална телеконференция.

Обновените процесори „Merlin Falcon” стъпват на CPU ядро Excavator, което осигурява от 4 до 15% подобрение на показателя инструкции за такт, наред с по-добра енергийна ефективност. Чипът включва също GPU с до осем ядра, производителност 819FLOPs и поддръжка на DirectX 12.

Новият дизайн на R-Series е първият, който обединява в един пакет APU и южен мост (South Bridge), като така се получава истинско SoC (система на чип) решение, което заема с 30% по-малко място на дънната платка. Налични са както варианти с различни APU, така и решения само с CPU.

amd_r_series_top_new

Обновените процесори „Merlin Falcon” стъпват на CPU ядро Excavator, което осигурява от 4 до 15% подобрение на показателя инструкции за такт

SoC включва h.265 декодер за 4K видео, поддържа до три дисплея и памет DDR4  и е обезпечен със стек от Linux драйвери с напълно отворен код. Показателят TDP варира от 12 до 35W, съответно за двуядрен RX-216GD (с четириядрен GPU) и четириядрен RX-421BD (с осемядрен GPU). Опцията само с CPU се предлага в два варианта – двуядрен RX-216TD и четириядрен RX-421ND.

За разлика от обикновените „сокетни” процесори, чиповете за вградени системи на AMD са проектирани за директно запояване на дънната платка, като така се постигат много по-компактни решения – аркадни машини, медицински платформи, промишлени системи за контрол, геймърски конзоли и др. Твърди се, например, че новите R-Series чипове на AMD ще бъдат вградени в очакваната конзола Nintendo NX.

Коментар