WD поглъща SanDisk за 19 млрд. долара

Western Digital обяви, че поглъща производителя на флаш-базирани устройства за съхранение на данни (SSD) SanDisk в сделка на стойност 19 милиарда долара – три пъти повече от годишните приходи на компанията.

След придобиването, Western Digital, която е основен играч на пазара за твърди дискове (HDD), планира да разшири международния си бизнес по разработка и производство на различни устройства за съхранение на данни, като ползва технологиите и патентите за енергийнонезависима памет на SanDisk.

Счита се, че поглъщането на R&D и производствената база на SanDisk ще позволи на Western Digital да удвои присъствието си на пазара на устройства за съхранение на данни с акцент върху най-бързо растящите сегменти, в частност на твърдотелни (SSD) дискове, базирани на NAND-флаш памет.

По-рано тази седмица Министерството на търговията на Китай одобри интеграцията на части от бизнеса на WD и конкурента HGST в единна компания. Сделката между двете компании датира още от март 2012 г., но сливането продължава, а същевременно WD ще предлага продукти и с двата бранда в близките две години.

SanDisk, новата придобивка на WD, е стратегически партньор на Toshiba – един от най-големите в света производители на флаш памети. WD вече съобщи, че ще продължи технологичното партньорство с Toshiba и ще внедрява новите типове NAND-паметни, вкл. 3D NAND.

Коментар