Toyota изтегля от пазара 6,5 млн. коли

Милиони коли на Toyota имат дефект в блока за управление на стъклата, който с времето може да причини късо съединение и пожар

Милиони коли на Toyota имат дефект в блока за управление на стъклата, който с времето може да причини късо съединение и пожар

Японският автомобилен гигант Toyota Motor съобщи, че изтегля от пазара 6,5 млн. свои коли по целия свят, заради дефект в механизма на електрическите стъкла, който риск от пожар, предаде Ройтерс.

Проблемът е наличен в моделите Yaris, Corolla, Matrix, Camry, RAV4, Highlander, Tundra и някои други коли с японската марка. В Северна Америка на връщане подлежат 2,7 млн. дефекти машини, в Европа – 1,2 млн., а в Япония – 600 хиляди.

Потенциално неизправните автомобили са пускани на пазара в периода от 2005 до 2010 г. в зависимост от региона. Дефектът се състои в неравномерно нанесената грес по електрическите контакти на бутоните за управление на стъклата, в резултат на което може да възникне късо съединение, прегряване на превключвателите и пожар.

Официалната статистика на Toyota сочи, че заради този дефект е пострадал един американски клиент на компанията – той  е получил изгаряне на ръката, а в други 11 случая са повредени блокът за управление или облицовката на вратите.

Toyota вече уведомява собствениците на потенциално дефектните автомобили за необходимостта да закарат колите си в оторизираните сервизни центрове, където проблемът ще бъде отстранен безплатно чрез обработка на превключвателя или замяна на платката.

Коментари по темата: „Toyota изтегля от пазара 6,5 млн. коли”

добавете коментар...

  1. Мижи да те лажем

    Има голяма разлика между това да ти гресират контактите,да ти сменят платката или да изтеглят кола от пазара.За платката е сигурно а и по-евтино.Като гледам какво се случи с фолксваген…Не вярвам да саединствени…

  2. Гост

    Някакъв тъп американец ги е осъдил за глупости и айде 6 милиона коли на ремонт.

Коментар