Huawei измести Xiaomi от първото място в Китай

За първи път Huawei излезе начело на пазара за смартфони в Китай

За първи път Huawei излезе начело на пазара за смартфони в Китай, а конкурентът Xiaomi за първи път бележи спад в продажбите

Huawei стана номер едно доставчик на смартфони в Китай – най-големия пазар в света. Компанията изпреварва досегашния лидер Xiaomi, по данни на Canalys за третото тримесечие на годината.

Доставките на смартфони с бранда Huawei за периода юли-септември са нараснали с 81% на годишна база, което позволи на компанията за първи път да стане водещият играч в Китай. В същото време лидерът Xiaomi регистрира първия в историята си спад през тримесечието.

Canalys не разкрива данни за пазарните дялове и обема на продажбите на двете компании. Подробни резултати от проучването се очакват в края на месеца.

Анализатори от TrendForce поставят под съмнение способността на Xiaomi да изпълни плана си за продажби в размер на 100 млн. смартфона тази година. Същевременно, Huawei не само ще достигне същата поставена цел, но вероятно ще я превиши – очаква се лидерът да продаде 110 млн. смартфона през 2015 г. в световен мащаб.

В последните няколко години Xiaomi показа впечатляващи темпове на растеж, благодарение на бизнес модел, основан на онлайн продажби на евтини смартфони и разпалване на вниманието в интернет около новите й продукти.

Китай обаче си остава ключовият пазар за Xiaomi и ако компанията започне да губи позиции в родината си, това ще постави под съмнение нейните перспективи за световна експанзия, отбелязват анализаторите.

Коментар