Китай разреши HDD сделката на Seagate и Samsung

Регулаторите в Китай позволиха на Seagate да интегрира напълно HDD бизнеса на Samsung

Регулаторите в Китай позволиха на Seagate да интегрира напълно HDD бизнеса на Samsung

Китай разреши на Seagate да погълне напълно придобития от Samsung бизнес с твърди дискове. По-рано китайските регулатори дадоха подобно разрешение на конкурента Western Digital, който придоби Hitachi Global Storage Technologies (HGST).

През 2011 г. Seagate купи HDD подразделението на Samsung за сумата от 1,4 млрд. долара. Сделката бе одобрена от всички регулатори, с изключение на Китай, който се опасяваше от негативни последствия на местния пазар.

Властите в страната наложиха някои ограничения, които не позволиха на Seagate да интегрира тясно HDD бизнеса на Samsung в своята основна структура. На 22 октомври т.г. Seagate съобщи, че Министерството на търговията на Китай (MOFCOM) е свалило всички ограничения, но е поставило допълнителни условия.

На първо място, Seagate не трябва да възпрепятства клиентите да купуват твърди дискове от конкуренти. Второ, TDK China да получи право да продава магнитни глави за HDD не само на  Seagate, но и на други производители. Seagate се е съгласила и с двете изисквания.

По-рано MOFCOM разреши на Western Digital и HGST да слеят производствените и изследователските си дейности. Ограниченията върху обединяването на продажбите и брандовете ще отпаднат в близките две години.

Коментар