LG и Intel разработват мобилен процесор

Бъдещите смартфони на LG може да използват собствен процесор, разработен от корейската компания с помощта на Intel

Бъдещите смартфони на LG може да използват собствен процесор, разработен от корейската компания с помощта на Intel

Корейският производител на смартфони LG Electronics започна партньорство с Intel за разработка на нов мобилен процесор. Очаква се чипът да се появи в устройствата на LG през следващата година.

LG вече има опит в производството на процесори за смратфони. През есента на 2014 г. компанията представи чипа NUCLUN, проектиран на базата на ARM big.LITTLE, който се състои от четири ядра Cortex-A15 с тактова честота 1,5GHz и четири ядра Cortex-A7 на 1,2GHz. Този процесор обаче не успя да стане популярен.

От началото на настоящата година LG води преговори с Intel, в рамките на които се обсъждат възможностите за разработка на нов процесор за смартфони и таблети. LG планира да използва 14-нанометрова технология на Intel и транзистори с обемна структура.

Засега няма информация за параметрите на процесора, който се очаква да бъде готов през следващата година. Партньорството с Intel ще позволи на LG да оборудва смартфоните и таблетите си със собствен процесор, а американската компания, от своя страна, ще засили позициите си в мобилния сегмент.

Коментар