До две години Android става платформа и за лаптопи

В близките години Android ще стане универсална платформа за компютри и мобилни устройства, според неофициална информация

В близките години Android ще стане универсална платформа за компютри и мобилни устройства, според неофициална информация

Въпреки че Google не е потвърдил официално намерението си да обедини своите операционни системи Android и Chrome OS, мнозина анализатори са на мнение, че в последните две години компанията работи именно в това направление.

Поредна публикация в Уол Стрийт Джърнъл твърди, че обединената платформа под името Android ще стане достъпна за широката аудитория през 2017 г., но тестови версии за избрани потребители ще излязат по-рано.

Универсалната Android система ще работи на най-различни устройства, вкл. компютри, а потребителите на РС ще получат достъп до магазина за приложения Google Play, където в момента има над 1 млн. програми. Подобно развитие ще позволи на Google да привлече повече разработчици, като техните приложения с известни модификации ще могат да се ползват на най-различни устройства.

Предстои ребрандинг на линията хромбуци (ноутбуци под управление на Chromе OS), но засега не е известно новото им име. Google планира да запази името на браузъра Chrome, който се радва на огромна популярност сред потребителите на РС и мобилни устройства.

Chrome OS като отворена платформа за ноутбуци ще може да се ползва и в бъдеще от други компании, но Google ще се концентрира върху обновената операционна система Android в сегмента на лаптопите, според неофициалната информация.

Конкурентът Microsoft използва подобен подход в своята платформа Windows 10, която работи на най-различни устройства и позволява пускане на някои приложения както на РС, така и на смартфони.

Коментар