Portege Z20t-B-10Е – хибрид за цял ден автономна работа

toshiba_portege_z20t_2

За продължителна работа с лаптоп по време на далечно пътуване, за показване на графики и снимки върху лек таблет пред клиенти или колеги, за безкрайно забавление с филми насред парка – Portege Z20t-B е готов да работи по-дълго, отколкото човек би могъл да стои пред компютъра под каквато и да е форма.

12,5-инчовият компютър има хибридни свойства – той може да се раздели на таблет и отделна клавиатура или да се използва като обикновен ултрабук. Серията Z20t-B включва няколко модела, с известни разлики, но за всички тях е характерно, че са малки, леки и предлагат продължителна работа – до 9 часа в таблетен режим и 17 часа в лаптоп режим. Моделът, който тествахме, е Portege Z20t-B-10E.

Хибридна конструкция и дизайн

Portege Z20t-B тежи 1,51 кг, което не го поставя в графата на най-леките ултрабуци, които обикновено са около 1 кг, но все пак говорим за хибрид. Това е абсолютно оправдано от дългия живот на батериите и удобството да разделиш клавиатурата от таблета. И двете части си имат отделни батерии. Самият таблет тежи 0,73 кг. Приблизително толкова е и другата половина от машинката. С две думи, налице е справедливо разпределение (0,73/0,78 кг), което значи, че клавиатурната секция остава стабилна, дори когато докосваме екрана по време на работа в лаптоп-режим.

toshiba_portege_z20t_1

От Toshiba не са направили компромис, слагайки VGA и мрежов Ethernet порт на този модел. VGA портът в пълен размер се намира в задната част на лявата страна, а RJ-45 конекторът е от другата страна – пак отзад. Основата на компютъра е проектирана така, че удобно да „настани” тези два порта със съпоставим размер в задната част, така че удебеляването за тях леко повдига целия корпус – дебелината му е 23 мм в задната част и 18,5 мм в предната. Много е хитро това, че и двата порта са разпределени от двете страни и то на едно и също отстояние от задния ръб, така че удебеляването заради тях играе ролята на „крачета” за повдигане на основата – това прави клавиатурата по-удобна за използване. Можем да кажем браво за това внимание към детайла!

toshiba_portege_z20t_3

Шасито е почти изцяло черно, с една матово-сребриста ивица отзад по протежение на задната част на корпуса, както и рефлективно лого на Toshiba в единия край на капака. Това е класически вид за Portege модел. Хубавото е, че красивият дизайн покрива една доста солидна конструкция.

Капакът – който се отделя като самостоятелен таблет – е направен здраво, с минимална гъвкавост. Прикрепването на капака, т.е. таблета, към основата се осъществява с помощта на двойка солидни механични свръзки и двойка заключващи скоби, а два плоски многопинови конектора тип „докинг” осъществяват преноса на данните. Върху самата основа има бутон-плъзгач, чието приплъзване отваря заключващите скоби и освобождава таблета от корпуса с цел самостоятелно ползване. Механизмът за отваряне и затваряне е твърд и стегнат, което създава усещане за здравина и якост.

Дислей

Таблетът има размери 19,9 на 30,9 см, а видимият екран е с размери 15,7 на 27,8 см. Макар че екранът няма функция за завъртане, той е доста удобен и може да бъде прикачен наобратно – с дисплея в обратната посока, така че целият компютър може да се обърне и да ориентира в „палатков” режим, изправен върху тънките си ръбове.

toshiba_portege_z20t_4

31,8-сантиметровият (12,5-инчов) IPS дисплей има приятно матово покритие, подходящо за офис-употреба, и много добър ъгъл на визия. Матовият дисплей, разбира се, има цветове, които са по-малко ярки и наситени в сравнение с гланцовите екрани, но пък в сравнение с класическите матови дисплеи е много по-ярък. Освен това матовата повърхност има покритие, което не оставя отпечатъци – много ценно за таблетната функция – и заздравено IOX Glass стъкло.

И четирите модела от фамилията работят с  Full HD резолюция от 1920 на 1080 пиксела, което е сериозно предимство спрямо много от останалите устройства с този формат. Със своите 730 грама тегло и 12,5-инчов дисплей с висока резолюция моделът изглежда определено доста добре.

toshiba_portege_z20t_5

Разбира се, екранът на Portege е сензорен, като по-високият клас модели от фамилията идват със стилус за писане и рисуване върху екрана. Нашият тестов модел е от по-нисък клас и няма такава писалка. Моделите с писалка разполагат с кухина в ръба на таблета, която достига ръба на клавитурата/основата, така че писалката не може да изпадне лесно – човек трябва първо да откачи таблета от базата, за да може да я извади.

Клавиатура и тъчпад

При традиционно писане островната клавиатура е удобна, „мека”, много лека и приятна на допир. В същото време клавишите имат голям размер – 15 на 13 мм, което позволява бързо и лесно писане с минимум грешки. LED подсветката прави клавишите лесно видими в по-затъмнени помещения. Тя има две степени на осветеност, а може и да се изключи по желание на потребителя.

toshiba_portege_z20t_10

Тъчпадът с размер 10 на 5,2 см се усеща леко вдлъбнат, особено в предната си част,  но чувствителността му е добра и с него се работи без затруднение. Над тъчпада има двойка физически „мишка” бутони, предназначени за използване с „акупойнт” – синьото топче, разположено между бутоните G, H и B.

toshiba_portege_z20t_9

Комуникации и свързаност

Портовете и конекторите са разположени и по таблета, и по базата, като разпределението им е според това как е най-вероятно да бъдат използвани. В задната част на основата, отляво и отдясно симетрично, са гореспоменатите VGA и Ethernet портове – там е най-вероятно да бъдат използвани, като се има предвид, че малцина биха си помислили да включват таблет директно към мрежа/външен екран, а и кабелите биха дестабилизирали устройството. Базата съдържа още чифт USB 3.0 портове от дясната страна, където се намира  и конекторът за електрозахранването, както и пълноразмерен HDMI порт отляво, наред с „kensington” заключване.

toshiba_portege_z20t_7

Всички портове и конектори на капака/таблета са разположени на десния ръб (когато се гледа в пейзажен режим): комбо жак за слушалки/микрофон, слот за Micro SD карта, micro-HDMI изход; micro-USB 2.0; бутон за контрол на звука и бутон за включване.

Full-HD уеб камерата е разположена в полето над екрана. Има и 5-мегапикселова камера на задната страна на капака/таблета. Така потребителят може да използва таблета за снимане на околни обекти или пък да заснеме самия себе си чрез „вътрешната” камера.

toshiba_portege_z20t_8

По-високият клас модели от това семейство поддържат 4G мобилни широколентови връзки. Всички пък имат 802.11ac Wi-Fi и Bluetooth 4.0.

Изчислителни ресурси и капацитет

Моделът, който тествахме, идва с процесор Intel Core M-5Y31 0.9 с тактова честота 1,1 GHz и 4GB RAM памет. В нормален режим на работа това е напълно достатъчно за гледане на видео, снимки или сърфиране в мрежата, както и за обичайните офис приложения.

toshiba_portege_z20t_6

Може да се желае още от капацитета за съхранение на данни на Portege. Той разполага с твърдотелен диск за бърз достъп до наличната информация, който обаче е сравнително малък – 128GB. Факт е, че SSD дисковете са нормални за ултрабуците, тъй като консумират малко енергия, леки са и не се влияят от сътресения, но все пак би било по-добре да има по-голям капацитет за съхранение. В крайна сметка се предполага, че работата с таблет е свързана с използване на повече мултимедийно съдържание.

Батерия

При първата среща с Toshiba Portege Z20t-B-10Е прави впечатление смелата декларация на Toshiba, която твърди, че този модел може да работи 9 часа в режим таблет и общо 17 часа като цялостно устройство ултрабук. И в това твърдение няма нищо, ама нищо пресилено! С Portege Z20t-B-10E човек може да работи цял ден в автономен режим, при това без да мисли за това как да пести енергията и да щади батерията!

toshiba_portege_z20t_11

Заключение

Toshiba Portege Z20t-B-10Е е тънък и здрав ултрабук с прекрасна възможност да работи и като таблет. Има мека и приятна, отзивчива клавиатура. Конструкцията позволява здраво закрепване на таблета в качеството на капак. Има си всички необходими комуникации за цялостна и пълноценна работа. Батерията му е много издръжлива и може да подсигури цял ден работа далеч от контакта, без при това да се налага потребителят да мисли за пестене на енергия и щадене на батерията. Освен това разпределението на двете батерии в двете половини е направено така, че да балансира теглото и конструкцията да остава стабилна. Тъчпадът е с добра чувствителност, както и капацитивният дисплей.

Характеристики:

  • Процесор: Intel Core M-5Y31 0.9 GHz – 1,1 GHz
  • RAM памет: 4 GB
  • Екран: 31,75 см (12,5”) IPS Full HD с широк ъгъл на визия, съотношение 16:9, LED подветка
  • Твърдотелен диск: 128 GB
  • Графика: Intel HD Graphics 5300
  • Батерия: до 9 часа в режим таблет, до 17 часа в режим ултрабук
  • Тегло: таблет – 0,73 кг, общо – 1,51 кг
  • Размери: 309×215,2×18,5~21 мм
Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар