Tizen изпревари BlackBerry при мобилните платформи

Смартфоните с операционна система Tizen вече са четвърти по популярност в света

Смартфоните с операционна система Tizen вече са четвърти по популярност в света

Мобилната операционна система Tizen, лансирана от Samsung, излезе пред канадската BlackBerry OS през третото тримесечие, сочи доклад на Strategy Analytics.

Най-популярни платформи за смартфони очаквано са Android, iOS и Windows Phone, които заемат първите три места. Изненадата в проучването на Strategy Analytics обаче е четвъртото място на Tizen, която измества BlackBerry OS.

Tizen устройства се продават основно на пазара в Индия, но въпреки това платформата взима преднина спрямо BlackBerry на едноименната канадска компания, чиито продукти се ползват по целия  целия свят, но предимно от бизнес потребители.

Въпреки прогреса на Tizen, нейният дял е сравнително малък, като се има предвид, че проникването на Windows Phone, която е трета на пазара, сред мобилните потребители не превишава 3%.

С навлизане на Tizen устройства на пазарите в 11 европейски страни обаче се очаква популярността на платформата да нарасне бързо, отбелязва SamMobile.com. Това е система с отворен код, а Samsung стимулира разработчиците на приложения, като им оставя всички приходи от техните приложения.

Коментар