Сделката на Dell и EMC е пред провал

Dell може да се откаже от покупката на EMC, заради непосилен данък

Поглъщането на EMC от Dell може да не се осъществи, заради непосилен данък

Dell може да се откаже от покупката на EMC, ако сделката бъде обложена с данък в размер на няколко милиарда, съобщи Re/code, позовавайки се на източници, запознати отблизо със ситуацията.

Споразумението между двете компании предвижда Dell да плати рекордните за ИТ индустрията 67 млрд. долара за EMC. Сделката обаче може да бъде обложена с данък, който Dell не е склонен да плати, заради обвързаността на EMC и компанията VMware, голяма част от която притежава именно EMC.

Dell трябва да плати по $33,15 за всяка акция на EMC по следната схема: $24,05 долара кеш и $9,1 долара под формата на т.нар. проследяващи акции, цената на които е привързана към стойността на принадлежащите на EMC акции на VMware.

В документите, подадени от Dell в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, следва, че емисията проследяващи акции на VMware не се облага с данъци. При това положение акционерите на EMC ще трябва да заплатят данъци в размер на 20 до 40% от получените от Dell пари в кеш и стойността на проследяващите акции.

Dell обаче се опасява, че американските данъчни органи може да направят облагаема емисията на проследяващите акции. При подобно развитие, данъчното бреме ще възлезе на 9 млрд. долара.

Затова сега пред Dell има две възможности – или да увеличи размера на кредита за финансиране на покупката на EMC, или да се откаже от сделката.

По-рано се появиха информации, че Dell ще вземе 50 млрд. долара кредит и ще продаде част от непрофилните си активи за 10 млрд. долара, за да финансира поглъщането на EMC. Според анализатори от FBR Capital Markets, предполагаемото данъчно натоварване тревожи Dell и компанията може да се откаже от сделката.

Засега от EMC и Dell няма официални коментари по възникналия проблем. Двете компании не са отхвърлили първоначалния план да приключат сделката в периода май-октомври 2016 г.

Коментар