Lenovo на загуба за първи път от 6 години

Реструктуриранe и изчистване на складове доведоха до загуби Lеnovo през третото тримесечие

Реструктуриранe и изчистване на складове доведоха до загуби Lеnovo през третото тримесечие

За първи път от шест години насам китайският производител на компютри и мобилни устройства Lenovo, лидер на РС пазара, отчете загуба за тримесечие. В периода юли-септември – второ тримесечие на финансовата 2015-2016 г. – компанията регистрира чиста загуба в размер на 714 млн. долара.

Година по-рано Lenovo отчете чиста печалба от 262 млн. долара за същия период. Същевременно, приходите на производителя, който наследи РС бизнеса на IBM, са нараснали с 16% до 12,2 млрд. долара за тримесечието.

Загубата се дължи на разходите от 923 млн. долара за реструктуриране и изчистване на складови запаси от залежали смартфони. В момента компанията продължава интеграцията на сървърния бизнес на IBM и разработчика на мобилни телефони Motorola, купени през 2014 г. сумарно за 5 млрд. долара.

Lenovo се надява да направи печеливш своя бизнес със смартфони през първата половина на 2016 г. Според анализатори от Kim Eng Securities, загубите на Lenovo на пазара за смартфони ще достигнат 1,5 млрд. долара за текущата и следващата финансова година, а ръстът на компанията при компютрите едва ли ще се възобнови до следващата отчетна година.

Без разходите за реструктуриране, Lenovo е на печалба от 166 млн. долара за тримесечието, която обаче е с 50% по-малка отколкото за същия период на предходната година.

Компютърното подразделение Lenovo PC Group бележи спад със 17% до 8,1 млрд. долара. Компанията остава лидер на пазара за десето поред тримесечие с дял от 21,2%.

Сървърният бизнес носи на Lenovo приходи от 1,2 млрд. долара през тримесечието, което е 5,5 пъти повече на годишна база. Прирастът идва благодарение на покупката от IBM на бизнеса със System X решения, които са генерирали 900 млн. долара през тримесечието.

Lenovo е продала 18,8 млн. смартфона в периода юли-септември, бележейки ръст от 11% на годишна база. Продажбите на таблети са нараснали до 3,1 млн. броя, което отрежда на компанията дял от 6,3% на световния пазар.

Като цяло, подразделението Lenovo Mobile Business Group, което освен телефони и таблети продава и телевизори, има приходи от 2,7 млрд. долара, или със 104% повече спрямо същия период на предходната година.

Коментари по темата: „Lenovo на загуба за първи път от 6 години”

добавете коментар...

  1. :o)

    Споко,
    народната комунистическа партия ще ги рефинансира.
    Нали целта да са номер 1 (по китайски боклуци) е постигната.
    Орден и похвала от партията!

Коментар