MasterCard добавя защита от неоторизирани транзакции

Нова програма на MasterCard разширява минималния стандарт за защита на потребителите срещу неоторизирани транзакции

Нова програма на MasterCard разширява минималния стандарт за защита на потребителите срещу неоторизирани транзакции

MasterCard въвежда първо за отрасъла решение за защита, определяно от компанията като „единен ангажимент за Нулева отговорност (Zero Liability)” на картодържателя. Съгласно новата програма, картодържателите физически лица и малки предприятия получават добавена защита срещу неоторизирани транзакции.

Ангажиментът за Нулева отговорност е разработен след консултации с банките издатели и регулаторите и разширява защитите отвъд днешните изисквания. Промените увеличават и разширяват минималния стандарт за защита на потребителите срещу неоторизирани транзакции и са предназначени да работят успоредно с приложимите местни закони, като им се подчиняват.

Новата програма осъвременява и опростява съществуващия ангажимент, в отговор на нуждите на съвременния цифров пазар. „Съвместно с банките издатели на карти, с тази нова глобална програма даваме на картодържателите допълнително спокойствие, независимо от това къде живеят или за къде пътуват”, заяви Нанси О’Мали, главен директор по сигурност на платежната система в MasterCard.

„Измамите с карти и сигурността на картовите разплащания са глобален проблем и решението на MasterCard да прилага ангажимента си за Нулева отговорност, както към потребителите физически лица, така и към малките предприятия в целия свят е голяма крачка напред”, коментира Жюли Конрой, директор по изследователска дейност в Aite Group.

Нулевата отговорност има за цел да защитава потребителите от неоторизирани транзакции, при условие че картодържателят упражнява разумна грижа в това да опази картата си от риск или загуба. Освен това, когато картодържателят узнае за такава загуба или кражба, той трябва незабавно да се свърже с банката, която е издала, или му е предоставила, картата. Измененото правило важи за:

  • Транзакции на ПОС-терминал, вкл. базирани на ПИН, транзакции при теглене на банкомат, както и за онлайн или мобилни транзакции с карти MasterCard, Maestro или Cirrus;
  • Транзакции, извършвани с помощта на кредитни, дебитни карти, за физически лица или за малки предприятия или предплатени карти, регистрирани на даден потребител, както и кобрандирани карти MasterCard, при условие че към момента на покупката избраната марка е MasterCard.

През октомври 2014 г. картодържателите на MasterCard в САЩ първи се възползваха от новото правило. До началото на второто тримесечие на 2016 г. то ще обхване всички региони, уточниха от компанията.

Коментар