iPad Pro показва феноменална производителност

В тестовете Geekbench новата SoC Apple A9X изпреварва A8X в еднопоточен режим със 70%

В тестовете Geekbench новата SoC Apple A9X изпреварва A8X в еднопоточен режим със 70%

Тестове с новия таблет iPad Pro на Apple, извършени от Arstechnica, показват феноменална производителност на чипа Apple A9X, на който стъпва устройството с 12,9-инчов екран и резолюция 2732х2048 пиксела.

Обещанията на Apple за внушително увеличение на производителността в iPad Pro се потвърждават. Новата SoC A9X е доста по-бърза от A8X, но Apple традиционно не разкрива подробности за конфигурацията.

Изследването на Arstechnica установява, че A9X има нова архитектура и повишена до 2,25GHz тактова честота, с което се обяснява драстичното повишаване на производителността, при положение, че броят на ядрата е непроменен – те са две.

В тестовете Geekbench новата SoC изпреварва A8X в еднопоточен режим със 70%, постигайки 3000 точки, което е абсолютен рекорд сред всички едночипови решения на пазара, независимо от сегмента.

В многопоточен режим A9X набира 5500 точки – този резултат не е рекорд, но е впечатляващ за SoC с две ядра.

Извършен е и мултиплатформен Geekbench тест, при който iPad Pro е сравнен с пълноценен ноутбук, т.е. Apple A9X срещу мобилните процесори на Intel. Оказва се, че производителността на едно ядро на Apple е по-голяма от тази на повечето конкуренти.

В многопоточен режим възможностите на таблета не са толкова впечатляващи спрямо ноутбуците. Трябва да се има предвид обаче и влиянието на операционната система върху резултатите.

Тестовете като цяло потвърждават, че производителността на SoC A9X е действително много висока, което може да подтикне в бъдеще Apple да премине към собствени процесори в своите мобилни компютри.

Коментари по темата: „iPad Pro показва феноменална производителност”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Станиславе, изключително лесно, стига да четеш малко по-внимателно.

    На теста пише single-core резултати. iPad Air 2 е с A8X, който е 3-ядрен процесор; А8 е 2-ядрен. Оттам идват 50-те процента. 90% е за GPU.

  2. Станислав

    Не схващам как миналата година Ipad air 2 Беше с по 50%-90% CPU/GPU по-бърз от iPhone 6 а сега бие едва с малко ipad mini 4, който е със същия процесор като iPhone 6. Даже да са го овърклокнали повече от телефона няма как да изкара производителност на още едно по-добро процесорно ядро и двойно повече графични ядра.

  3. Mhm

    #шаповърна

  4. Anonymous

    Разгледах multi–core тестовете – iPad Pro дава по-добри резултати на GHz от тазгодишните Core i5 5250U 2.7GHz (15W) и 5257U 3.1GHz (28W), и двата процесора са с Hyperthreading. Производителност/Watt дори няма какво да коментираме.

    Ще мине поне година докато изравнят мобилните Core i7. По всичко личи, че Intel съвсем скоро ще трябва да забравят мобилния сегмент.

Коментар